Ани Салич чете книги на сираци

80
Ани Салич чете книги на сираци

Едно ателие в София помага на младежите от домовете

Чешкият културен институт организира благотворителна инициатива, съвместно с ателие "Прегърни ме”, в рамките на която известни личности се срещат с деца, лишени от родителска грижа.

Във втората чайна-читалня ще се включи водещата на bTV Новините Ани Салич, съобщиха от медията. Тя ще чете откъси от любимите си книги на деца и младежи от социални домове в София. Успоредно с това ще се продават и картини на децата, като половината от парите ще останат за тях.

Вече шест години в една работилница в София деца от различни социални домове се учат на занаяти. Учат се да правят от нищо - нещо - да рисуват, да плетат и шият.

Анио е един от тях. Повече от година вместо по улиците, той прекарва свободното си време тук. "Дойдох един ден, видях, че ми се отдава и реших да продължа”, каза младият творец.

Анио е едно от стотиците анонимни деца, оставени в ръцете на държавата. Често за тях се казва, че нямат бъдеще. Скромният екип на галерия "Прегърни ме" обаче опровергава това. В няколко мънички стаи в центъра на София мечтата на децата да се чувстват значими се превръща в реалност.

"Правим една чайна-читалня. Това е време, в което някой по-известен човек – актьор, журналист – се среща с децата, чете им любими стихотворения, любими откъси от книги, разказва им някаква история, говори си с тях и се получава симпатична среща, тези деца се чувстват по някакъв начин малко по-специални”, каза Милена Нейова от работилницата.

Анио е гордостта на ателието, не само заради таланта си да рисува, но и заради амбицията му да продължи образованието си. От миналата есен 17-годишното момче учи моден дизайн.

Няколко от картините на талантливия Анио също ще намерят място в изложбата в Чешкия културен институт. "Има копие на Пикасо, на Хундервасер, има и копие на Леонардо да Винчи - на Мона Лиза, само с молив, защото така по-ми харесва”, каза Анио.

Половината от парите, спечелени от продадените уникати, днес ще останат за техните автори. Така някои от тях ще спечелят първите пари в живота си, а други ще усетят какво е да си значим.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjrj'"(){}:/1zqjrj;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjrj'"(){}:/1zqjrj;9


  • 1

Добави коментар