9 странни факти за новородените, които лекарите не ви казват

67
9 странни факти за новородените, които лекарите не ви казват

Aко имате малко дете и смятате, че знаете всичко за него, помислете отново

Aко имате малко дете и смятате, че знаете всичко за него, помислете отново. Ще ви представим няколко факта за новородените, за които може би не подозирахте. 

Не могат да усетят вкуса на солта

Бебетата се раждат с добре развито усещане за вкус, но не и за сол. Те имат развити рецептори за сладко, горчиво и кисело, но за солено - не.

Те плачат ... но не проливат сълзи

Новородените плачат страшно много, но не могат да пролеят сълзи: те нямат такива докато не навършат дванадесет седмици. Бебетата обаче могат да произведат "базални сълзи", неемоционалните сълзи, с които поддържаме очите си влажни.

 

Те нямат колене

Наистина! Ако видите с рентген краката на бебето, ще забележите, че на мястото на коленете има само малки, размазани петна. Причина: всички кости в началото са хрущял и с времето се втвърдяват или осифицират. Оформянето на коляното отнема особено дълго време (от три до пет години) и тъй като хрущялът не се появява на рентгенови лъчи, бебетата изглежда нямат коленни чашки. Тази липса не случайна, тъй като меката тъкан предпазва малките когато падат, докато се учат да ходят.

Те имат повече кости, отколкото възрастните

И по – точно - около 300, в сравнение с нашите малки 206. Причината е, че някои кости се сливат с времето и осифицират в месеците и годините след раждането. Пример: черепът започва като няколко отделни кости, които се сливат заедно в една голяма кост на около две години.

 

Те пият от урината си

Бебетата започват да уринират в утробата само няколко месеца след зачеването. Къде отива тя обаче? Пият я! По-точно, урината се смесва с околоплодната течност, заобикаляща бебето в матката. И до третия триместър на бременността плодът поглъща около литър околоплодна течност всеки ден. Тъй като той не се нуждае от хидратация или хранене в утробата (което идва от мама чрез пъпната връв), експертите твърдят, че това служи най-вече като практика за преглъщане и храносмилане.

Те могат да си спомнят вкусове от матката

Както ви казахме по-рано, новородените не могат да усетят сол, но за сметка на други вкусове, дори и в утробата, започвайки от около четири или пет месеца на бременността. Смята се, че околоплодната течност се влияе от храната, която бъдещата майка яде, което от своя страна се смята, че влияе на вкусовите предпочитания на бебето след раждането. Ако бременната мама яде много чеснови храни, например, бебето ще знае този вкус и има голям шанс да се придържи към храни с аромат на чесън след раждането.

Те са космати

Понякога бебетата се раждат само с няколко кичура коса на върха на главите си или с фин мъх, но докато се развива в утробата, цялото тяло на бебето се покрива в тънък слой коса, наречен lanugo. Специалистите по детско развитие казват, че това помага да се регулира телесната температура в матката. Така че, ако вашето бебе се роди, приличащо на върколак, не се притеснявайте: това е напълно нормално. Космите ще паднат през първите няколко седмици от живота на новороденото.Добави коментар