8 неща, които устните казват за здравето ви

276
8 неща, които устните казват за здравето ви

Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни отколкото върха на пръстите

Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни отколкото върха на пръстите. Ето защо те се нуждаят от специални грижи, а понякога могат да ни сигнализират, че имаме проблеми със здравето и че трябва да си обърнем подобаващо внимание.

1. Пукнатини в ъглите на устата

Когато слюнката остане в ъглите на устата, тя изсушава кожата, което може да доведе до напукване. Може би причината е, че често облизвате устните си и така остава влага по ъгълчетата.

2. Сухи и напукани устни

Сухотата на устните ви може да показва липса на хидратация в някоя част на тялото. Това може да е следствие както заради климата, така и заради стрес. В този случай пийте повече вода и използвайте хидратиращи кремове.

Също така причината за напуканите устни може да бъде алергия.

3. Подутини по устните

Подутините на устните могат да бъдат болезнени или неприятни, но обикновено са безобидни и могат да изчезнат сами. Причините може да са нараняване или, например, след инжектиране на хиалуронова киселина. Реакцията от храна също може да причини това състояние.

Много често се случва причината да е вирусна инфекция, като херпес.

4. Червен пръстен около устните

Една от най-честите причини за червен пръстен около устата е дерматитът на лигавицата на устните. Честото облизване на устните изсушава естествените масла от кожата около тях и ги прави червени и сърбящи. Обикновен овлажнител може да реши този проблем.

5. Бръчки по горната устна

Ако забелязвате много бръчки по горната устна, причините може да са както физически, така и емоционални. Обърнете внимание на лоши навици, като например да пиете със сламка или да пушите твърде много, защото сте подложени на стрес.

 6. Обезцветяване на устните

Сините устни могат да показват лоша циркулация на кислорода в кръвта. Можете да имате същите симптоми в пръстите и пръстите на краката. Белите или бледи устни могат да означават анемия, която всъщност изисква медицинска помощ. Възможно е също така да имате ниска кръвна захар, проблеми с кръвообращението или недостиг на витамини.

7. Подути устни

Подуването може да е признак на  алергична реакция . Ако сте забелязали, че устните ви стават по-големи с всеки път, когато използвате определена козметика, спрете я.

8. Черни петна по устните

Може да има различни причини за черни петна по устните и не трябва да ги игнорирате. Най-добрият вариант е да отидете на лекар. Една от причините е хиперпигментацията - често срещано състояние, което може да причини кафеникави петна не само по устните, но и по бузите, носа и челото.Добави коментар