8 неща, които никога не трябва да казвате на приятелка след спонтанен аборт

132
8 неща, които никога не трябва да казвате на приятелка след спонтанен аборт

Реалността е, че тя вероятно няма да забрави, че е загубила бебето си, колкото и нормален и често срещан да е спонтанният аборт

Как си?

Това изглежда като прост, добронамерен въпрос, но реално за него няма отговор. Това поставя вашата приятелка в състояние или да прикрие чувствата си, или да се потопи в емоции, които могат да бъдат разтърсващи.

Жените правят аборти постоянно!

Вярно е, че спонтанните аборти се случват по-често, отколкото повечето хора осъзнават - при приблизително една на шест бременности, но сега не е моментът да се говори за статистика. Освен това, подобно нещо звучи ужасяващо и няма да донесе успокоение.

Напълно разбирам как се чувстваш!

Ако ви питат за вашия опит, споделете, но имайте предвид, че това, което е било полезно за вас, може да не работи за някой друг. Не казвайте, че приятелката ви трябва да продължи напред и да преодолеете загубата. Вместо това насърчавайте да потърсите помощ и да говорите с други хора и професионалисти, ако е необходимо.

Защо не ми каза по-рано?

Дори и да сте най-добрият приятел на този човек и най-близкият довереник, спонтанните аборти са изключително лични. Напълно е възможно вашата приятелка да не е планирала да споделя тази информация с никого. Бъдете смирени и благодарни, че тя се обръща към вас.

 

Вероятно се е случило заради нещо.

Предположението, че бременността може да е била проблемна от самото начало или че може да е имало нещо нередно с бебето, не е това, което една жена след спонтанен аборт иска да чуе. Причината е или невъзможно да бъде идентифицирана, или индикация за по-големи проблеми, свързани с плодовитостта и здравето, а всеки опит за предположения няма да доведе до нищо добро.

Сигурна съм, че скоро ще се почувстваш по-добре.

Това е нещо, което много хора казват, когато темата или емоцията им са негативни. Така казвате на вашата приятелка, че трябва да се бори, макар и сама. Вместо това, предложете истинска подкрепа, кажете й, че сте насреща, ако има нужда от някой, с когото да разговаря.

Не се притеснявайте, можете да опитате отново скоро. 

Казването на приятелката ви да не се притеснява, обезсмисля как се чувства в момента. А говоренето за нов опит за забременяване е неуместно. Някои жени имат смесени чувства към нова бременност, а и може да има медицински проблеми, за които не сте наясно.

Един ден ще забравиш.

Реалността е, че тя вероятно няма да забрави, че е загубила бебето си, колкото и нормален и често срещан да е спонтанният аборт. За нея това е лично и променящо живота нещо, с което ще живее.Добави коментар