8 неща, които майка трябва да каже на дъщеря

419
8 неща, които майка трябва да каже на дъщеря

От вас зависи да създадете у пуберката правилно отношение към тялото, връзките, личните разходи

Момичетата навлизат по-рано в пубертета от момчетата, затова не е изключено семейните битки с дъщеря ви да започнат, когато тя е едва 11-12-годишна. Според статистиката момичетата по-често се карат с майките, отколкото с бащите си, но въпреки това остават по-привързани към тях. В кратките мигове, когато спада семейното напрежение, е добре майките да споделят няколко тайни с дъщерите си, съветва вестник "Всичко за семейството".

1. Физическите промени са естествени. Никога не казвайте на щерка си "страшно си надебеляла" или "гърдите ти са като на порнозвезда". В момента тя се превръща от дете в жена, така че какво очаквате? Нормално е временно да напълнее, защото расте много бързо и има нужда от повече енергия отпреди. Ако спортува и се храни рационално, ще влезе във форма само след година-две. Дотогава нека да се облича максимално прилично за възрастта си, за да прикрие недостатъците на своето променящо се тяло.

2. Състоянието на кожата се влошава от хормоните, не от липсата на грижи. Успокойте измъчваната си от пъпки и черни точки дъщеря, че не е нито мърла, която не почиства добре лицето си, нито преяжда с мазни и сладки храни. Хормоналният дисбаланс в организма води до прекомерно наличие на себум. Той блокира порите от вътрешната им страна. Така бактериите се задържат в тях и водят до възпаления. Достатъчно е пуберката да поддържа лицето си с подходяща козметика, да не пипа пъпките и да прояви търпение. За щастие, в повечето случаи явлението е временно.

3. Жените са по-чувствителни към алкохола. Те го усвояват до 2 пъти по-бързо от мъжете. Според медиците тийнейджърките трябва да бъдат особено предпазливи, защото нито телата, нито психиката им са окончателно оформени. По специални поводи могат да пийват по малко, без обаче да прекаляват. За сведение - 50% от момичетата, които са посещавали психолози, твърдят, че ужасно съжаляват за първия си сексуален акт, направен под въздействието на алкохола, а не на любовта.4. Разкрийте семейните проблеми. Разводите най-често се наблюдават при семействата с малки деца или тийнейджъри. Докато се карат за щяло и нещяло, майките и бащите често не обръщат достатъчно внимание на пуберите, защото ги смятат за пораснали. А това е голяма грешка, която може да засегне цялостното им по-нататъшно психическо развитие. Затова споделете с детето си какво ви мъчи, оставете и другия родител да го направи. Не крийте и ако някой от вас страда от сериозна болест, уволнен е от работа или сте затънали в дългове. Пуберките са по-склонни да вникват в проблемите ви, отколкото да ви простят някоя лъжа.

5. Няма как, трябва да поговорите и за секс. Излишно е да навлизате в анатомични подробности, дъщеря ви със сигурност отдавна се е информирала от интернет, медиите, книгите и по-опитните си приятелки. От вас зависи единствено да й кажете да взима предпазни мерки срещу забременяване и сексуално преносими болести. Разкрийте й и един важен психологически аспект на любовта - че дори няколко пъти да е казала "да", винаги след това може да каже и "не". Отношенията между хората се променят с времето, включително и сексуалните. По-добре е веднага да скъса с мъж, който не й допада, отколкото да го залъгва и да се самоизмъчва.

6. Винаги има план "Б". Добре е дъщеря ви да знае от майка си, че нещата в живота понякога не се развиват така, както сме ги планирали. При всички положения обаче съществува резервен вариант, а нерядко се оказва и че всяко зло е за добро.

7. Здравият разум спестява доста проблеми. Не е достатъчно да бомбардирате детето си с набор от правила, които да спазва. Дъщеря ви трябва да разбере смисъла на всяко едно от тях, за да иска наистина да ги прилага. Затова не я спирайте, когато напира да отиде на купон с преспиване. Вече сте й казали, че не бива да препива, да се дрогира или да се поддава на ухажванията на случайни момчета. Оставете я сама да провери тези съвети на практика. Така ще се почувства много по-самоуверена, отколкото ако само теоретизирате.

8. Нека сама да управлява парите си. Макар че засега разполага единствено с джобни, вероятно ще пренесе отношението си към тях и върху по-сериозните си доходи, когато порасне. Според психолозите е най-добре да давате на тийнейджърката седмична "заплата". Нека тя сама да прецени как да я разпределя. При всички положения трябва да се вмести точно в този бюджет. Ако се сърди, че й е малък, я водете с вас на пазар, за да се види колко струват нещата. Разкрийте й какви суми плащате за режийни и кредити. Така е по-голяма вероятността да започне да се възхищава на умението ви да свързвате двата края, отколкото да продължи да се муси.Коментари

Коментар: 2

Моята ми е казвала,че съм слон,например:)))

Коментар: 1

Коя майка би казала на дъщеря си "мърла", "страшно си надебеляла" или "гърдите ти са като на порнозвезда" на първо място?


  • 1

Добави коментар