8 диети, одобрени от медицината

661
8 диети, одобрени от медицината

Те действат и са съобразени с организма ни

Универсално средство за избавяне от наднормените килограми, разбира се, няма. Сред многото популярни диети има немалко, чиято полза се оспорва от диетолозите. Все пак съществуват няколко начина за отслабване, срещу които дори специалистите нямат доводи. Предлагаме ви осем от тях, за които мнението, че действат и са съобразени с изискванията на човешкия организъм, е еднозначно.

1. Диета с ниско съдържание на мазнини

За нея се заговаря за пръв път през 80-те години на миналия век, но нейната ефективност бе доказана десетина години по-късно. Тази диета се понася по-лесно от останалите, човек се чувства изпълнен със сили и енергия, може да се яде, когато ви се иска. Едновременно с това ще намалите теглото си с 1.5 -2 кг месечно.

Режимът на хранене предполага, че всичко, което консумирате, ще бъде обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини. Ако това е месо, то може да е на практика всякакво - свинско или телешко, пилешко или пуешко, но задължително без каквито и да е мазнини.

Забравете за честата употреба на мазните риби (скумрия, сьомга) – на тях можете да се насладите само 1-2 пъти месечно. Изварата трябва да бъде обезмаслена, а млякото – най-много 1%. В никакъв случай не трябва да се приемат повече от 40-50 г мазнини дневно.

• Плюсове на диетата:
- понася се лесно;
- няма забранени продукти;
- не е необходимо да се пресмятат калориите;
- използват се общодостъпни продукти;
- отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

• Минус:
- При твърде строго ограничение на мазнините може да възникне недостиг на витамини А, D, Е и К и ненаситени мастни киселини.2. Разделно хранене

То е полезно и при наднормено тегло, и при наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според диетолозите, колкото по-често ядем, толкова по-малко калории са ни необходими, за да заситим чувството на глад.

При разделното хранене е изключително трудно да се преяде, човек се храни практически през целия ден, запазва своя тонус и работоспособност , като естествено се увеличава и разходът на енергия. Разделното хранене способства още за нормализирането на съня, а това също е предпоставка за намаляване на теглото, според zdrave.bg.

• Плюсове:
- това хранене е полезно при заболявания на стомашно-чревния тракт;
- то предпазва организма от атеросклероза, високо кръвно и забавя процесите на стареене.
- ефектът от тази диета може да се повиши, ако се употребяват продукти с ниско съдържание на мазнини

• Минус:
- ако не сте си вкъщи по цял ден, ще ви се наложи постоянно да си носите храна със себе си, тъй като не трябва да пропускате отделните хранения.

3. “Моделът на чинията”

Ако менюто ви се състои от сложни въглехидрати, 25-35% моно или полиненаситени мазнини и 10-20% белтъчини, можете да сте доволни – вашето хранене е балансирано. Ако в продължение на цяла година спазват правилото и се храните по “модела на чинията”, напълно реално е да се очаква отслабване с 20-25 кг.

Обичайната чиния за второто ястие трябва мислено да се раздели на 4 части. Половината трябва да бъде заета от зеленчуци: пресни, задушени или на грил с малко количество мазнина и лимонов сок. 1/4 от чинията трябва да съдържа картофи или макарони, а останалата1/4 трябва да бъде заета от месо, риба, пиле или морски продукти с тегло до 100 г.

Можете да пиете айран, чай (без захар!) или вода. Допълнително са допустими 1-2 филийки пълнозърнест хляб. За десерт – само плодове.

• Плюсове:
- менюто е разнообразно, балансирано, богато на витамини и микроелементи ;
- ограниченията в храните са минимални;
- не е необходимо да се пресмятат калориите;
- използват се общодостъпни продукти;
- отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

• Минус:
- диетата може да се стори твърде свободна за тези, които се нуждаят от строг контрол и инструкции за всяка нова стъпка.4. Клуб “Да отслабнем правилно”

За намаляване на теглото е необходимо да се съчетаят трите фактора - хранене, двигателна активност и психо-емоционална нагласа. Клубът “Да отслабнем правилно”, който вече е популярен в много страни, отчита именно тази особеност.

Всеки може да получи препоръки за балансирано хранене, за упражненията, които ще способстват за изгарянето на мазнините, както и за безболезненото съвместяване на новите навици със старите. Много специалисти са съгласни с това, че за отслабването най-важното е разрешаването на собствените психологични проблеми.

В организма всичко е взаимосвързано и затова недостигът на нещо може да се компенсира с излишък от друго. За много хора, например, храната замества общуването. Тя е и начин за защита от чувството за тревожност.

При ниска самооценка наднорменото тегло ни дава усещането за солидност и повишава увереността в себе си. Груповите занимания помагат на човека да се справи с личностните си проблеми и да повиши своята самооценка.

• Плюсове:
- комплексен подход;
- променя се начинът на живот, а това дава положителен резултат и в дългосрочен план.

• Минуси:
- посещенията или абонаментът за клуба са платени;
- продуктите се оценяват в точки т.е. може да се злоупотреби и всички точки например да се използват за сладки продукти.

Очаквайте утре останалите четири диетиДобави коментар