7 знака, че имате нездравословна връзка с майка си

754
7 знака, че имате нездравословна връзка с майка си

Когато детето се развива в зряла възраст, връзката с майката също трябва да се развие

Когато детето се развива в зряла възраст, връзката с майката също трябва да се развие. Така с течение на времето едно зависимо дете се развива в независим възрастен. Поне на теория.

В някои случаи обаче връзката на майката с детето става прекалено обвързваща и границите между това да си родител на малко дете и да си родител на възрастен човек, който трябва да бъде самостоятелен се разпадат.

"Повечето деца стават много зависими от майката, така в един момент не е лесно нито на родителят, нито на детето да се откажат от тази връзка", казва Тина Б. Тесина, психотерапевт. По думите й това е необходимо за емоционалния растеж както на майката, така и на детето. Майките трябва да се научат как да подкрепят децата си, за да станат независими възрастни, а възрастните деца трябва да пуснат зависимите чувства и да поемат своя път сами.

Ето няколко признака, че порасналото детето е зависимо от майката.

1. Вашата майка поставя нереалистични изисквания към вашето време и внимание.

Чувствате ли нужда да казвате на майка си каквото и да правите по всяко време? Променяте ли редовно плановете ви за среща  с приятели или колеги, защото майка ви иска да ви види? Ако е така, може да сте се озовали на някаква нездравословна територия. Да, важно е да се даде приоритет на майката, но това не трябва да е повече от всички и всичко останало в живота ви.

2. Чувствате се отговорни за емоционалното благополучие на майка ви.

Ако майка ви казва или прави неща, които показват, че сте отговорни за нейното емоционално благополучие, това вероятно означава, че сте зависими от нея. Не можете да контролирате състоянието на нейните емоции, само тя може да направи това.

Този токсичен начин на мислене може да проникне и във вашите други взаимоотношения и да попречи за изграждането на връзка.

3. Лъжете майка си, за да не я разочаровате.

В гимназията може би сте почувствали необходимостта да лъжете майка си за това, как сте прекарали времето си, но като пълноправен възрастен, не трябва да чувствате, че трябва да го правите, защото се страхувате от нейното неодобрение. Ако тя не харесва това, с което се занимавате, така да бъде. Честността ще помогне за по – добрите отшения в бъдеще.

4. Разчитате на нея за пари.

Като възрастен може да имате период на безработица или финансови затруднения, които да ви принудят да помолите мама (или татко) за пари, докато не стъпите на краката си. Няма нищо лошо в това. Но най-общо казано, ако сте способни да работите, няма причина майка ви да финансира живота ви.

Ако разчитате на майка си за пари, това означава, че тя е информирана за вашите финанси - включително за какво харчите парите си, колко ви стига за един месец, колко ще струвате наема и други разходи. Това също означава, че тя инвестира във вашите нужди и може да повлияе на някои решения. 

5. Позволявате й да се справя с всички ваши задължения.

Физически и психически способните възрастни трябва да могат да перат, да почистват собствения си дом, да запишат час при лекар или да направят резервация за пътувания. Вашата майка може да иска да направи тези неща за вас, защото се опитва да бъде полезна, но и това може да попречи на растежа и развитието ви.

6. Майка ви очаква да се свържете с нея, преди да вземете решение.

Ако смятате, че не можете да вземате ежедневни решения, без да получите първо одобрение или разрешение на майка ви, нещо не е наред. Като възрастен, трябва да се чувствате комфортно да направите своя избор и да имате право да го направите. Можете да потърсите съвета й, ако се колебаете, но не и тя да решава вместо вас.

7. Позволявате на майка ви да разглежда профила ви в социалните мрежи, имейлите, банковите ви извлечения и т.н.

Всеки има свой личен живот и „малки тайни“, но ако позволявате на майка ви да се бърка навсякъде, това може да е опасно и да попречи на интимния ви свят и дори да иска да знае подробности за сексуалните ви взаимоотношения.Добави коментар