6 съвета как да бъдете работеща майка и да не полудеете

186
6 съвета как да бъдете работеща майка и да не полудеете

Случва ли ви се да губите контрол над ситуацията?

Много майки от момента на събуждане влизат в режим на тичане по една или друга задача. Те събуждат децата, обличат ги, водят ги на детска градина, след това тичат към работата и т.н. Можете сами да попълните празнотите в този график, защото винаги има извънредни ситуации.

За да не полудеете и да се радвате на майчинството, важно е да се научите да балансирате. Поради това положете малко усилия и спазвайте няколко собствени правила.

1/ Открийте за какво не отговаряте. Например трябва да нахраните децата и да се грижите за тях.

Изключете от задълженията си нещата, които ви докарват до скъсване на нервите. Например това може да бъде леке на наскоро купена на дъщеря ви рокля. Или пък пясъкът в обувките, който синът ви е натрупал, играейки в пясъчника.

2/ Съсредоточете се върху необходимото

Не е задължително веднага да измиете чиниите. Ако ги отложите за следващия ден, нищо страшно няма да се случи.

Да, трябва да изперете всички дрехи, но кой е казал, че трябва всички да бъдат изгладени в неделния ден?

3/ Неизменни неща

Има такива неща. Например да измиете и да подготвите кафемашината за утре сутрин. Така се събуждате и само натискате копчето.

Неизменни неща за децата е да си измият зъбите преди сън.

4/ Удоволствията....

Всяка майка трябва да разполага с време, което да посвещава на неща, които й носят радост. Помислете за себе си – какво харесвате, какво ви изпълва с щастие и с енергия. Посветете му време и ще се чувствате по-щастливи.

5/ Самота

Обяснете на мъжа си, че има моменти, когато пращате всички по дяволите и искате да сте сама. В този момент децата се падат на таткото и той отговаря за тях.

Не е нужно да става дума за отсъствие за ден или два, дори 15 минути понякога са напълно достатъчни, за да презаредите.

6/ Готвене

Съвременната майка е добре да се научи да готви по-малко. Така се пести повече време. Снабдете се с книжка с рецепти, които се изпълняват бързо.

В същото време може да приготвите през уикенда супа, която да се яде през следващите 2-3 дни. Ще откриете всевъзможни подобни съвети за практично готвене и повече свободно време!Добави коментар