6 неща, които никога не трябва да казвате на човек, който осиновява дете

2976
6 неща, които никога не трябва да казвате на човек, който осиновява дете

Ваши приятели ви казват, че ще осиновят дете и, разбира се, сте толкова развълнувани за тях

Ваши приятели ви казват, че ще осиновят дете и, разбира се, сте толкова развълнувани за тях. Внимавайте обаче да не кажете нещо, което може да ги обиди или което да се окаже неподходящо за ситуацията.

Ето шест неща, които да избягвате.

1. "Обзалагам се, че ще забременеш!"

Това често е съчетано с история за това как приятелката на сестра ви е осиновила дете, а три месеца по-късно е бременна със собствено. Може да се шегувате или да се опитвате да я зарадвате, но такъв коментар означава, че осиновяването е последна възможност или че това дете няма да бъде толкова скъпо, колкото биологичното.

2. "Колко ще ви струва това?"

Осиновяването може да е скъпо, но да питате осиновителите за пари не е добре. Нормално е да имат по – големи разходи сега, но вместо за пари, по – добре попитайте дали може да им помогнете с облекло или някакви консумативи от вашето пораснало дете.

3. "Третият братовчед на моя колега осинови и това беше най-ужасното преживяване."

Независимо от историята на ужасите, които може да сте чули от някого или сте видели по новините, изобщо не го споменавайте. Това изобщо няма да е от полза на вашите приятели. Представете си ситуация. Ако тя ви каже, че е бременна, няма да започнете да й разказвате за спонтанен аборт, нали?

4. "Уау, този процес продължава вечно".

Искате да покажете, че знаете колко дълъг може да е процесът на осиновяване, но така не помагате, те знаят. Вместо това говорете за нещата, които им предстои да се случат – как ще обзаведе стаята, в кое училище ще запишат детето…

5. "Това дете ще има толкова късмет, че има родители като вас".

Лесно е да кажете това с най-добри чувства. Внимавайте обаче, защото  има хора, които могат да приемат това, че гледате на детето като на благотворително дело.

6. "Винаги съм мислил за осиновяване."

Не казвайте това, освен ако наистина не го мислите. Решението за подобно нещо обикновено отнема много време, пари и търсене, а вашият приятел вероятно е имал доста дилеми. Не казвайте нещо, което може да обезсмисли процеса. И ако сериозно обмисляте осиновяване, направете първо свое собствено проучване, преди да се обърнете към приятеля си.Добави коментар