6 мита за целулита

81
6 мита за целулита

80% от жените са се сблъсквали с него

Въпреки че между 80-90% от жените в Европа и САЩ имат целулит в различна степен, често срещано явление е много от тях да се самообвиняват за това състояние.

Някои, за съжаление, вече се “познават” с него, други са го виждали, но всички без изключение сме чували за него. Как и защо се появява? Как да победим целулита? Вижте съветите на woman.bg.

1. Той е изключително женско “щастие”

Вярно! Женският организъм значително се различава от мъжкия. Именно на женското тяло предстои да износи и роди наследници и затова кожата му трябва да е достатъчно еластична.

Женските мастни клетки са по-големи по размер и в доста зони са по-дебели, затова, ако кожата загуби еластичността си, настъпват изменения в релефа на масните клетки. Вярвате или не, около 10% от мъжете имат целулит.2. Той е популярен

Всъщност, много често слабите жени имат по-изразен целулит от дебелите.

Появата на целулит зависи от наследствените фактори, количеството на женските хормони, неправилното хранене, начина на живот, а не от фигурата. Мазнините започват да се наслагват неравномерно в отделните зони поради нарушение на баланса в подкожните процеси.

3. Той е белег на възрастта

Целулитът се среща само при възрастни хора.

Не е вярно! Целулитът може да вгорчи живота Ви и на 12 години. В периода на полово съзряване, под действието на естрогена, мазнините се натрупват в областта на гърдите, бедрата, дупето и колената.

Като добавим и явления, като бързо хранене, неправилно храносмилане, задържане на течности в междуклетъчните пространства, нарушаване на обмяната на веществата, какво получаваме - целулит!

4. Той е опасен

Строгата диета може да Ви спаси от него.

Невярно! Ще предизвикате обратен ефект. Гладувайки, организмът ще натрупва наситените мазнини, които способстват появата на целулит. Храненето трябва да бъде умерено, на неголеми порции, поне 5-6 пъти на ден. Най-полезни са зеленчуците и плодовете.5. Той е важен!

Вредните навици не са виновни.

Невярно! Пушенето предизвиква стесняване на капилярите, отслабва възстановителната функция на кожата, нейната еластичност и подпомага разширяването на съединителната тъкан, което пък предизвиква нежелания ефект “портокалова кожа”.

6. Целулитът е непобедим

Не е вярно! Целулитът е победим, но бъдете готови за продължителна и упорита борба. Само масирана атака по всички фронтове ще доведе до истински добър резултат. И така, твоето главно оръжие е физическото упражнение - аквааеробика, шейпинг, бягане, ходене, плуване и каране на колело.

Ваните с ефирни масла, особено плодови, контрастните душове, масажите, самостоятелни или професионални, също са част от твоя арсенал - те стимулират кръвообръщението, стягат кожата и намаляват обема.

Балансираното хранене, от своя страна, подобрява обмяната на веществата, а козметичните пилинг маски и кремове ще направят кожата еластична и здрава. Всички тези оръжия заедно ще Ви донесат дългоочакваната победа!Добави коментар