5 токсични материи, които могат да навредят на здравето ви

115
5 токсични материи, които могат да навредят на здравето ви

И какво можете да носите вместо това

Топли пуловери или леки рокли, любимият ни клин или оформящо бельо - толкова много неща около нас са направени от синтетични материи. Въпреки че изглеждат добре и удобно, те могат да бъдат опасни за кожата ви, но и за общото здраве - от лоша миризма, през обриви и гадене. Причината - химикалите в синтетичните тъкани не са най-добрият избор за нашата кожа.

Ето кои са материите, които е добре да избягвате:

1. Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използваните синтетични тъкани. Въпреки че може да се произвежда със смес от естествени компоненти, като памук, за предотвратяване на гънки, ефектът му върху здравето ни може да бъде вреден. Полиестерът пречи на кожата ви да диша, а при повишаване на телесната температура се отделят химикали, които по-късно се абсорбират от кожата. Това води до различни проблеми и дразнения като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит.

2. Вискоза

Вискозата е влакно, което се произвежда от целулоза, преобразувана химически от дървесна маса. Производството на този материал не само е опасно, но носенето му също може да бъде нездравословно. Тъканта отделя токсични вещества, които  причиняват гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите и безсъние. В допълнение към всичко това, производството му силно замърсява околната среда.

3. Найлон

Чорапи, бельо, чорапогащи и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е популярен. В същото време найлонът не е най-добрият избор за кожата, защото не абсорбира потта от кожата, което може да причини лоша миризма и кожни инфекции. Освен това често по време н производствения процес тъканта се избелва или боядисва с различни химикали, което води до различни раздразнения.

4. Акрил

Акрилните тъкани са изработени от  акрилонитрил , който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да причини различни проблеми със здравето ви. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост на крайниците и много други. Носейки акрилни тъкани , рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила в кожата си.

Също така производството води до замърсяване на околната среда.

 

5. Еластан

Дрехите от тази тъкан са изключително еластични и с тях се правят много тесни дрехи като спортни сутиени, клинове, тениски, оформящо бельо, чорапогащи, бикини и др. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан , който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения като дерматит.

Кои тъкани са безопасни за носене

Памук: той е дишащ, абсорбира течност от кожата, предпазва от топлина през лятото и студ през зимата, хипоалергенен е и издръжлив. Това е една от най -добрите материи, които можете да носит.

Мериносова вълна: това е изцяло естествен материал за регулиране на температурата и влагата, който не губи форма или да провисва с времето. Вместо това е мек, лек, а също така предлага естествена UV защита! Вълната от Алпака също може да бъде добра алтернатива.

Кашмир: това е много ценен материал. При производството му не се използват тежки химикали, а гладкото копринено усещане е невероятно.

Коноп: този текстил служи на хората от хиляди години. Той е добре известен със своята здравина и издръжливост. Това е най-добрият естествен материал, когато става въпрос за поддържане на формата.  Също така, колкото повече го носите, толкова по-мек става.

Коприна: тази мека материя има луксозна текстура, но носи и куп ползи за здравето! Може да забави стареенето, да помогне при екзема и астма, има противогъбичен ефект, може да помогне за избягване на алергии и да подобри съня!

Бамбук: това е интересна нова алтернатива на традиционните естествени материи. Текстилът, изработен от  бамбук, е също толкова мек и копринен като другите естествени тъкани, но също така е хипоалергенен, силно дишащ и терморегулиращ. Той може да абсорбира влагата от кожата дори по-добре от памука и да ви предпази от UV лъчи като мериносова вълна. Също така, той е биоразградим.Добави коментар