5 причини да използвате куркумата за кожата

290
5 причини да използвате куркумата за кожата

Полезните й свойства са известни на аюрведическата медицина от 4 хилядолетия

Всяка домакиня познава куркумата и я е използвала за приготвянето на различни рецепти. Малцина обаче знаят, че тази подправка е полезна както приемана вътрешно, така и прилагана външно. Специалистите са убедени, че куркумата е истински съюзник на красотата на жената и, естественото, доброто здраве.

Специалистът по билки Себастиан Поул смята, че тя е подправка №1, когато става дума за красота.

Ако искате да се погрижите добре за кожата си, можете да заложите на куркумата. По думите на Поул няма равна на нея по-ефикасно въздействие.

Мнозина смятат, че куркумата и кърито са едно и също. Не е така.

Куркумата е самостоятелна подправка, характеризираща се със силен аромат, но не съвсем изразителен вкус. За да са съхранят свойствата й и да се подобрят вкусовите й качества, от векове в Индия употребяват къри – основната съставка е куркумата, но тя се смесва с кориандър, няколко вида пипер, кимион, карамфил и т.н.

Всички полезни свойства на куркумата са свързани с ароматните вещества от групата на куркуминоидите. Техен основен компонент е куркуминът.

 «Куркумата е способна да направи много повече, от това да придава на индийската и азиатската кухня удивителен вкус. Вече 4000 г. в аюрведическата медицина тя се използва в полза на красотата и здравето“, казва Поул.

Тя е мощен антиоксидант

Притежава противовъзпалителни свойства

Стимулира детоксикацията

Подобрява кръвообращението

Повишава синтеза на колагенДобави коментар