4 чести хранителни дефицити при жените

164
4 чести хранителни дефицити при жените

Много жени страдат от ниско желязо, но не го осъзнават

Желязо

Много жени страдат от ниско желязо, но не го осъзнават. Това основно хранително вещество е необходимо за нормалното функциониране на съдовата и имунната система и по-конкретно  за производството на хемоглобин - протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото и включва важни ензими, които помагат да преобразувате храната, която ядете, в енергия. Добре е жените да консумиратe 18 mg желязо на ден. То се среща в две форми: хем - желязо, намиращо се в месото, и не-хем, от зърнени храни, ядки, яйца и някои зеленчуци, като броколи и сирене.

Ниските нива на желязо не означават дефицит винаги, но постоянно ниските в крайна сметка ще изчерпат запасите, което води до по-малко хемоглобин в кръвта и по-малко червени кръвни клетки - състояние, известно като анемия. Симптомите включват умора, задух, сърцебиене, загуба на коса и синдром на неспокойните крака.

Ако следвате диета на растителна основа , имате тежки месечни цикли или сте бременна, включвайте богати на желязо храни в ястия, които също съдържат витамин С, което увеличава усвояването на желязо и избягвайте да пиете чай по време на хранене. Добавките също могат да бъдат полезни, но с повишено внимание: излишното желязо се съхранява в органи, където може да увеличи риска от чернодробни заболявания.

Калций

Със своята роля за укрепване на костите, както и за работата на мускулите, сърцето и ензимите, калцият е изключително важен за здравето на всяка жена. според проучване обаче три четвърти от жените и половината от момчетата не получават достатъчно количество. И ако в ранна възраст това може да не е проблем, с напредване на годините, това може да доведе до остеопороза.

Магнезий

Той е пренебрегван, но много важен - участва в усвояването на енергия от храната, както и в подпомагането на растежа и възстановяването на тялото. На ден всяка жена трябва да получава между 310 mg и 320 mg всеки ден, в зависимост от възрастта, но липсата на основни групи храни може да доведе до дефицит. Храните, които ни осигуряват магнезий, включват зърнени храни, ядки и семена, зелени зеленчуци, меса и животински продукти.

B12

B12 не само работи за здравината на нервните клетки и помага за когнитивните способности, но и подкрепя образуването на червени кръвни клетки, важни за производството на енергия. Препоръчителното количество е 2,4 mg дневно, а най-добрите източници са животински продукти, включително черен дроб, месо, мляко, сирене и яйца.Добави коментар