300 калории по-малко

172
300 калории по-малко

За да запазите килограмите след диета

Всеки човек, който е бил на диета, знае, че най-трудното започва едва след края на диетата. Въпреки най-добрите намерения, само няколко късметлии успяват да предотвратят връщането на стопените килограми.

Учените обаче смятат, че са установили защо това е така и то няма нищо общо с липсата на воля. За да запазят новото си тегло, отслабналите трябва да ядат по-малко от хората със същото тегло, които не са били на диета.

За да сме точни, те трябва да приемат поне 300 калории по-малко на ден. Това се равнява на пакет шоколадови бонбони Maltesers и шоколадче Milky Way - обичайните сладки изкушения, към които се насочват хората, преминали през диета, след като са свалили килограми.

А с течение на седмицата това възлиза на 15 кена Кока кола или на 17 препечени филийки с масло. Изчисленията са направени от проф. Майкъл Розенбаум от Колумбийския университет в Ню Йорк, който наблюдавал с години хора, подложени на диета, съобщи БГНЕС.



Мъжете и жените били настанени в болница и подложени на строга диета, благодарение на която свалили 10% от теглото си. След това те полагали усилия да запазят теглото си. Изследвания, направени преди и след това, разкрили тайните на успеха или провала им.

"Броят на калориите, които трябва да приемате, за да запазите свалените килограми, намалява с 22%. Това се равнява на 300 или повече калории на ден по-малко от човек, който изглежда точно като вас", заяви проф. Розенбаум. Нещо повече, изследването му показало, че последиците не изчезват, като преминалият през диета човек трябва да яде стотици калории по-малко на ден с години, за да остане строен.

Причината е ефектът, който диетите имат върху мускулите. При отслабващите хора мускулите използват по-малко калории, за да вършат работата си, отколкото при човек с подобни килограми, който не е на диета. Промените в метаболизма, хормоните и апетита също играят роля.

Изследването на проф. Розенбаум показало също така, че след диета областите на мозъка, които възприемат храната като награда, са по-активни, докато тези, които генерират усещане за въздържане, не са толкова активни.



Добави коментар