16 лесни трика, с които ще ядем по-малко

2113
16 лесни трика, с които ще ядем по-малко

Всеки, който е бил на диета поне веднъж в живота си, знае, че най-голямата борба е с постоянното чувство за глад

Всеки, който е бил на диета поне веднъж в живота си, знае, че най-голямата борба е с постоянното чувство за глад. Синдромът „не съм гладен, но ям“ е една от основните причини да не можем да свалим онези бленувани 5-6 килограма, които ни делят от съвършената фигура за плажа. Гладни сме, от което следва, че сме и изнервени, раздразнителни, сънливи – въобще „прекрасна“ компания за околните.

Как да намалим апетита си, когато непрестанно изпитваме чувство на глад? Първото и основно нещо е да имаме добра психологическа настройка, което не е толкова лесно, посочва Дарик радио. Затова ви предлагаме няколко изпитани лесни трика, които ще ни помогнат да се отървем от непреодолимото чувство на зверски глад.

1. Пийте чаша топла вода 30 минути преди ядене и по всяко време, когато започнете да мислите само за храна. Водата не трябва да е гореща. С такава цел може да се използват и топъл чай или кафе без захар.

2. Слагайте храната в малка чинийка. По този начин хем чинията изглежда пълна, хем количеството е значително по-малко. Тази илюзия намалява и апетита.

3. Дъвчете бавно храната. Продължителността на храненето не трябва да е по-малка от 20-30 минути. Старайте се да ставате леко гладни от масата.

4. Не носете храна пред телевизора.

5. Около 80% от консумираната на ден храна трябва да е за закуска и обяд. Голямата грешка е, че се тъпчем вечер.

6. Лекото хапване преди работа или ходене на гости е препоръчително.7. Намалете дневния си калориен прием с 100 – 200 ккал, за да достигнете 1500 – 1800 ккал. По този начин стомахът ви постепенно ще се свие и ще свикне с по-малко храна.

8. По време на хранене отвлечете вниманието си за 10 минути – четете книга, говорете с близките си. След това се върнете към чинията. Тези 10 минути са напълно достатъчни, за да може мозъкът Ви да получи сигнал, че стомахът не е празен.

9. Включете в менюто си храни, богати на белтъчини и сложни захари. Такива са нетлъсто месо, риба, грах, боб.

10. Включете в менюто си храни, богати на влакнини – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

11. Опитайте се да се храните в определени часове.

12. Спрете глада с ароматерапия - ако ви се хапва шоколад, просто го помиришете.

13. Носете тесни дрехи – като започнат да ви стягат, мислите ви за храна мигновено ще изчезнат.

14. Опитайте се да ядете домашна храна, в полуфабрикатите има неща, които стимулират апетита ви.

15. Алкохолът, сосовете, сладките неща и киселите плодове стимулират апетита.

16. В никакъв случай не гладувайте - яжте по малко и често – по 5-6 пъти на ден.

Добави коментар