11 ползи за здравето, които ни дава зеленият чай

60
11 ползи за здравето, които ни дава зеленият чай

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки и се смята за елексир на младостта

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки и се смята за елексир на младостта. Вероятно сте чували много за ползите му  - пълен е с антиоксиданти и хранителни вещества, които са чудесни за виталитета и тонуса ви, помага за  от понижаване на кръвното налягане и дори се смята, че консумацията му помага за предотвратяване на рак.

Причината, че зеленият чай има повече ползи за здравето, отколкото черният, се дължи на обработката. Той се обработва по начин, който позволява ферментация, докато обработката на зеления чай избягва процеса на ферментация. В резултат на това зеленият чай запазва максимално количество антиоксиданти и полифеноли веществата, които са причина за многобройните му ползи.

Ето някои от невероятните предимства на зеления чай.

Отслабване. Зеленият чай повишава метаболизма. Полифенолът, който се намира в него, работи за засилване на нивата на окисляване на мазнините и скоростта, с която тялото ви превръща храната в енергия.

Диабет. Зеленият чай помага за регулирането на нивата на глюкозата, забавяйки повишаването на кръвната захар след хранене. Това може да попречи на високите инсулинови шокове и в резултат на това да се трупат мазнини.

Сърдечни заболявания. Според учените, зеленият чай предпазва от образуването на съсиреци, които са основната причина за сърдечни пристъпи.

Рак на хранопровода. Той може да намали риска от рак на хранопровода, но също така се смята, че като цяло убива раковите клетки, без да уврежда здравата тъкан около тях.

Холестерол. Зеленият чай намалява лошия холестерол в кръвта и подобрява съотношението на добрия към лошия.

Алцхаймер и Паркинсон. Проучвания, проведени върху мишки, показват, че зеленият чай предпазва мозъчните клетки от умиране и възстановява увредените мозъчни клетки.

Кариес. Проучванията сочат, че химическият антиоксидант „катехин“ в чая може да унищожи бактерии и вируси, които причиняват инфекции в гърлото, зъбен кариес и парадонтоза.

Кръвно налягане. Смята се, че редовната консумация на зелен чай намалява риска от високо кръвно налягане.

Депресия. Теанинът е аминокиселина, която естествено се намира в чаените листа. Смята се, че именно това вещество осигурява релаксиращ и успокояващ ефект.

Антивирусни и антибактериални. Катехините са силни антибактериални и антивирусни вещества, които помагат за лечение на всичко - от грип до рак. В някои проучвания е доказано, че зеленият чай спира разпространението на много заболявания.

Грижа за кожата. Зеленият чай очевидно може да помогне и при бръчки и признаците на стареене. Това се дължи на техните антиоксидантни и противовъзпалителни действия. И проучванията върху животни и хора са доказали, че зеленият чай, прилаган локално, може да намали вредата от слънцето.

Колко зелен чай трябва да пиете?

Това са някои от многото ползи, но истината е, че една чаша чай на ден няма да е достатъчна. За да усетите всички ползи от него, пийте поне по две – три чаши, съветват учените.Добави коментар