10 знака, че трябва да отслабнете

2895
10 знака, че трябва да отслабнете

Защото кантарът няма да ви каже цялата истина

Ако сте със свръхтегло и имате прекалено много телесни мазнини, с течение на времето те могат да причинят много сериозни странични ефекти, включително хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни проблеми и различни видове рак. Това означава едно – свалянето на килограми ще намали симптомите и ще помогне за подобрение на здравословното ви състояние.

Всеки човек има нужда от телесни мазнини (около 25 до 31 % телесна мазнина е средно за жените), за да защити органите си. Дори ако имате малко повече или малко по-малко, възможно е да бъдете клинично здрави (например без заболявания и рискови фактори), без значение на теглото.

Въпреки че няма перфектен начин да оцените теглото си без лекар, можете да изчислите индекса на телесна маса (BMI) сам, за да получите представа къде сте. (Нормалният BMI е между 18,5 и 24,9). Тази формула като проста и достъпна оценка на телесните мазнини и риска от заболявания въз основа на височината и теглото. Всъщност тя не оценява композицията на тялото ви, нито отчита семейната история, кръвни изследвания и начина на живот.

С други думи, бихте могли да имате наднормено BMI и да сте здрави, или нормално BMI и да сте рискови. Въпреки това, този индекс е добра основа, ако искате да прецените дали теглото ви е проблематично.

Ако вашият BMI е над 24,9 и имате някои от симптомите по-долу, се замислете дали не е време да помислете за програма за намаляване на теглото.

1. Дискомфортно ви е да се упражнявате.

Харесва или не, физическата активност е необходима част от здравословния начин на живот. Но ако теглото ви спира, загуба на тегло може да помогне за упражненията и дори да ги направи по – забавни.

2. Хъркането ви може да събуди съседите и постоянно се събуждате.

Ако хъркате силно и рядко имате добър нощен сън, може да страдате от сънна апнея, състояние, при което неравномерното дишане нарушава съня ви. Прекомерното тегло е една от причините за нея. Когато тялото ви съхранява мазнини около шията, тя затруднява дихателните пътища и може да причини задушаване.

3. Навсякъде имате болезнени места.

Възпалението може да направи мастната тъкан под кожата ви чувствителна при допир, нещо като неравномерен натъртване. Ако вашият BMI е особено висок и чувствате болка в случайни места, загубата на тегло може да помогне.

4. Уморени сте. (През цялото време.)

Вътрешното възпаление, причинено от излишната мазнина, може да доведе до вечно състояние на умора. Ако имате висок BMI и рутинни задачи като пазаруване или готвене ви измарят, значи е време да свалите някой килограм.

5. Почти винаги сте гладни - въпреки че ядете много.

Разбира се, това може да е знак, че консумирате неправилни храни, като бонбони, които нямат фибри, протеин и здравословна мазнина, които засищат. Но може да се окаже и прикрит симптом на инсулинова резистентност или диабет тип 2 - особено ако сте имали висок индекс на телесната маса в продължение на години, плюс замъглено виждане, изтръпване в ръцете и краката, екстремна жажда или необичайно чести уринирания. С течение на времето, наднорменото тегло може да предизвика тези проблеми, а загубата на тегло може да ги обърне.

6. Имате високо кръвно налягане или висок холестерол.

Загубата на тегло може да доведе до намаляване на тези стойности без лекарства, което е по-безопасно, по-евтино и по-устойчиво от хапчета завинаги.

 

7. Обиколката на талията ви е по-голяма от 90 см.

Не поставяйте числата над здравето, но проучванията показват, че прекомерната коремна мазнина може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, висок холестерол и високо кръвно налягане. Говорете с вашия лекар и изгответе план за редуциране на теглото.

8. Имате баба или дядо, починали от рак.

Излишната мазнина може да доведе до излишък от естроген, който е свързан с рак на гърдата и други видове хормони, които могат да стимулират растежа на тумора. Една фамилна анамнеза за рак може да увеличи риска ви. Въпреки че няма много клинични доказателства, които да докажат, че загубата на тегло може да ви предпази изцяло, много проучвания свързват по-ниското тегло по време на зрелостта с по-нисък риск от рак.

9. Коленете, бедрата и гърба ви болят.

Излишното тегло може да окаже допълнителен натиск върху ставите, което износва тъканта около тях и прави движението болезнено.

10. Качвате по 2-3 кг всяка година, без да обръщате внимание

Когато растете, е нормално да качвате с течение на времето. Но ако теглото ви продължава да се покачва в зряла възраст, може би е време да се замислите доколко здравословно е това.Добави коментар