10-те най-чести реакции от контрацептивите

323
10-те най-чести реакции от контрацептивите

Много жени по света пият контрацептиви за предотвратяване на бременност

Много жени по света пият контрацептиви за предотвратяване на бременност. Но това хапче може също да помогне за решаване и на други „женски проблеми“ като нередовна менструация, болезнен или тежък цикъл, ендометриоза, акне и предменструален синдром (ПМС).

Противозачатъчните хапчета действат като предотвратяват овулацията. Така не се произвежда яйцеклетка и реално жената не може да забременее.

Днес на пазара има различни видове противозачатъчни хапчета, които се пият по различни схеми и в различно количество. Всички те съдържат синтетични форми на хормоните естроген , прогестерон или и двата. Синтетичният прогестерон се нарича прогестин, а комбинираните хапчета съдържат прогестин и естроген. „Мини хапчето“ съдържа само прогестин.

 И тъй като говорим за лекарства на хормонална основа, няма как да не споменем страничните ефекти от тях.

Ето някои от тях:

1. Зацапване между менструацията

Вагиналното кървене е често срещано между два цикъла на жената, но това обикновено отзвучава в рамките на 3 месеца от началото на приема на хапчето. Това кървене може да се случи, защото матката се приспособява към по-тънка ендометриална лигавица или защото тялото се опитва да свикне с наличието на различни нива хормони.

2. Гадене

Някои хора изпитват леко гадене при първо приемане на хапчето, но симптомите обикновено отшумяват след известно време. Приемът на хапче с храна или преди лягане може да помогне. Ако гаденето е силно или продължава по-дълго от 3 месеца, трябва да потърсите лекарска помощ.

 

3. Чувствителност на гърдите

Противозачатъчните хапчета могат да причинят уголемяване или чувствителност в гърдите. Това обикновено отшумява няколко седмици след започването на хапчето. В тези случаи намалете кофеина носете не толкова стегнат сутиен.

4. Главоболие и мигрена

Някои жени съобщават за странични ефекти като нередовен цикъл, гадене, главоболие или спад в теглото.

5. Наддаване на тегло

Клиничните проучвания не са открили връзка между употребата на противозачатъчни хапчета и колебанията на теглото. Въпреки това може да имате задържане на течности, особено в гърдите и бедрата.

6. Промени в настроението

Проучванията сочат, че оралните контрацептиви могат да повлияят на настроението и увеличавар риска от депресия или други емоционални промени.

7. Пропуснат цикъл

Дори при правилна употреба на хапчета понякога може да се пропусне цикъл. Фактори, които могат да повлияят на това са стрес, заболяване, пътуване и хормонални отклонения.

8. Намалено либидо

Хормонът или хормоните в противозачатъчните хапчета могат да повлияят на сексуалния нагон или либидото при някои жени. Ако това продължава дълго и е притеснително, се обърнете към с медицински специалист.

9. Вагинално течение

При някои жени приемът на контрацептиви е свързан с промени във вагиналния секрет. Това обикновено отшумява, но ако се притеснявате, питайте вашия лекар.

10. Промени в очите

Хормонални промени, следствие на противозачатъчното хапче, са свързани и с удебеляване роговицата в очите, което е проблем при жени, които носят лещи. В този случай е добре да се консултирате с офталмолога си.Добави коментар