10 навика в банята, които вредят на здравето ви

270
10 навика в банята, които вредят на здравето ви

В обикновена баня само тоалетната чиния съдържа 3,2 милиона бактерии

В обикновена баня само тоалетната чиния съдържа 3,2 милиона бактерии. А като добавим и някои лоши навика, за които дори не осъзнаваме, лесно ще разпространим всички тези микроби навсякъде. Резултатът може да бъде акне или разстроен стомах.

Вижте кои грешки правим всеки ден в банята и как можем да им избягаме.

1. Бръснете бикини зоната

Естествено е дамите да искате да изчистят косъмчетата от интимната зона, но бръсначът може да увреди кожата. Използвайте само специализирани продукти за обезкосмяване за тази зона, а не обикновен сапун, защото кожата е много чувствителна.

2. Използване на луфа

Използването на луфа е добре, но само когато е нова. Когато се къпете в нея попадат кожни клетки и остават там. Обикновено когато приключите с къпането, оставяме луфата в банята. А това е идеалният момент, в който бактериите могат да се разпространят и да се размножават. Затова я сменяйте по-често; оставяйте я да изсъхне и ексфолирайте кожата си два пъти седмично.

3. При къпане пропускаме да измиете добре тялото  

Тялото ви е защитено от бактерии и акне само когато е чисто, но често докато се къпем пропускаме гърба, скалпа, долната част на краката и зад ушите. Обърнете им внимание.

4. Оставяте четката си за зъби на плота

Банята не е най-чистата зона в дома и дори не може да си представите колко бактерии живеят там. Никой не иска четката му за зъби да бъде нападнати от микроби, а много плотове в банята са разположени в близост до тоалетна, което го прави рискова зона.

Затова намерете безопасно място, на което да държите четката за зъби, която е далеч от тоалетната и я сменяйте на всеки 3 месеца.

5. Носите телефона в тоалетната

Приблизително 90% от хората си носят телефона в тоалетната. И след това какво правим – мием си ръцете, но не и телефона, него го слагаме на масата. А какво ще кажете за бактериите, които да се събрали там.

6. Използвате кърпа за лице

Дори и да имате специална кърпа за лицето, тя може да бъде много опасна, особено за хора с кожни проблеми. Всеки път, когато използвате кърпата, тя остава мокра, което създава перфектната среда за развитие на бактерии. Затова използвайте кърпи за еднократна употреба. Така няма опасност да раздразните кожата.

7. Оставяте мокрите кърпи да висят в банята

Влажността и бактериите правят банята най-лошото място вашата кърпа . Не е много добра идея да я окачите там, след като просто вземете душ и се изсушите. Затова оставете кърпата да съхне на сухо и проветриво място.

8. Стоите в тоалетната повече от 15 минути

Да, понякога се увличаме да четем книга, да играем игри или просто се заседяваме твърде дълго в тоалетната. Според лекари това е нездравословно, тъй като допълнителният натиск върху тези вени води до поява хемороиди, които могат да доведат до кървене.

9. Пускате водата на тоалетната, докато капакът е вдигнат

Когато промивате тоалетна с отворен капак, вода се смесва с малки частици микроби и се пръскат във въздуха. Те могат да попаднат на вашата кърпа, мивката и дори четката за зъби. Създайте си навик просто да затваряте капака.

10. Вдигате косата на главата, докато миете с шампоан

Ако забележите, че докато решете косата си, тя се заплита, дори след използване на балсам, може би не я миете правилно. Обърнете внимание дали не завъртате мократа коса на главата след шампоана.

 Добави коментар