10 начина да свалим 5 килограма

342
10 начина да свалим 5 килограма

Как да се справим с най-трудните пет?

Независимо дали ви се вярва или не, някои много малки, но на място промени в храненето и начина на живот могат да ви помогнат да намалите излишните килограми. Предлагаме ви 10 такива начина, които ще ви помогнат да отслабнете, без да има нужда от ограничаващи диети или особени лишения.

1. Не пропускайте нито едно хранене.

Вярно е, че ако пропуснете закуската, която съдържа около 500 калории, за 7 дни ще приемете с 3500 калории по-малко, а това се равнява на изгарянето на около 500 г телесно тегло. Но... бедата е в това, че пропуснатото тялото наваксва по време на обяда.

Според редица диетолози, хората, които закусват, употребяват продукти с по-ниско съдържание на мазнини и по-голямо съдържание на въглехидрати, отколкото тези, които не закусват.

Ако не пропускате закуската, това ще намали желанието за употреба на високо калорични продукти.
Освен това пропускането на някое хранене забавя обмяната на веществата, която иначе се ускорява - за да помогне на организма да преработи храната.

2. Два пъти седмично бъдете вегетарианци.

Вегетарианската диета с ниско съдържание на мазнини помага за намаляване на обема на талията. Сладката кифличка и порцията броколи съдържат еднакво количество калории, но с кифличката едва ли ще се наситите. За да отслабнете, не е необходимо да спазвате постоянна вегетарианска диета.

Два пъти седмично вместо месо яжте патладжани, гъби или чушки. Безмесното меню 2 пъти в седмицата може да ви помогне за 16 месеца да отслабнете с около 5 кг.

3. Следвайте правилото “едно за едно”.

Т.е. не поглъщайте в големи количества дори обезмаслени или нискокалорични продукти, а заменете шоколадовата паста със същото количество нискокалорична храна, но не и по-голямо. По този начин, ако всеки ден вместо 4 обезмаслени кексчета, изяждате 2, за 10-12 месеца ще отслабнете с 5 кг.4. Не се лишавайте от твърде много калории.

За да не забавяте обмяната на веществата, трябва да осигурявате на тялото толкова калории, колкото са необходими за удовлетворяването на потребностите му в състояние на покой. Това можете да определите по следната формула:

За мъжете: умножете ръста си в инчове (1 инц = 2,54 см) по 12,7, а теглото във фунтове (1 фунт =0,45 кг) по 6,3. съберете двете произведения и прибавете 66. След това умножете възрастта си по 6.8, извадете този резултат от общата сума и ще получите нивото на обмяната на веществата в състояние на покой.

За жените: умножете ръста си в инчове по 4.7 и теглото във фунтове по 4.3. Съберете тези произведения и прибавете 65. Умножете възрастта с по 4.7 и извадете това число от получената сума.

5. Избягвайте похапването между отделните хранения.

Ако не можете без да похапвате, заменете вафлата, чипса или кроасаните с морков, целина или пуканки, които ще ви помогнат за 16 месеца да отслабнете с 5 кг.

6. Танцувайте.

Много хора възприемат танците като “светско мероприятие” или като приоритет на младите. А танците са дейност, която помага за отличното изгаряне на калориите. Затова, вместо да засядате на масата за дълги вечери или да мислите кой филм да гледате, потанцувайте. Ако го правите редовно по 2 часа през почивните си дни, за 21 месеца ще отслабнете със заветните 5 кг.7. Помислете за подправките.

Вместо майонеза използвайте горчица, вместо с масло подправяйте картофеното пюре или печеното месо с лимонов сок. Замени от този род способстват за значителното намаляване на теглото – с 5 кг за 14 месеца.

8. Яжте бавно.

Стомахът се нуждае от 20 минути, за да изпрати сигнал в мозъка за насищането на организма. Затова, ако обядвате за 10 минути, няма да дадете възможност на организма си да разбере, че той вече не е гладен.
Ако се храните по-бавно, почти сигурно ще приемате по-малко храна, без никакво усилие всеки ден ще приемате от 300 до 500 калории по-малко и за една седмица ще отслабвате с 200-450 гр.

9. Яжте на малки порции храна.

Големите сандвичи съдържат средно от 140 до 200 г месо, а на организма са му напълно достатъчни 60-90 г. За да се научите да оценявате размера на порциите, четете етикетите и използвайте съдове, разграфени на мерни единици, както и кухненските везни.

Ако регулирате размера на порциите се и се придържате към всекидневната употреба на 1650 калории (за жените) и 2000 калории (за мъжете), за 6 месеца ще отслабнете с 5 кг.10. Избягвайте нощното хранене.

Важна пречка за отслабването е яденето през нощта. Планирайте така вечерта си, че да сте далеч от съблазните - разхождайте се, срещайте се с приятели (но не на маса). Ако не можете да се разделите с мисълта за храна, хапнете пресни плодове.

Ако премахнете от менюто си употребата на бисквити, кроасани и чипс, за 6 седмици ще успеете да отслабнете с половин килограм, а за 15 месеца - с 5.Добави коментар