10 грешки, които правят добрите майки 1

450
10 грешки, които правят добрите майки 1

Коя от нас не иска да е най-добрата?

Независимо дали за пръв път сте майка или не, трудно е да сте в течение с всички неща, които трябва и не трябва да правите спрямо детето си. Десет са най-големите грешки, които родителите допускат, твърдят специалистите от онлайн изданието webMD. Но след като ги узнаете, ще разберете и как да ги избягвате.

Разбира се, всяка майка иска да е винаги най-добрата, пише zdrave.bg. Но дори да мисли, че прави всичко по най-добрия възможен начин, се оказва, че това не е възможно. Защото много малки наглед неща, всъщност, имат значение. Например:

1. Спите в едно легло с бебетоСменянето на памперси, кърменето или топленето на бутилките в 2 часа през нощта са много по-лесни, когато бебето е до вас в леглото. Но така излагате детето си на риск.

През последните 15 години тази практика – майката да спи заедно с бебето, става все по-популярна и в сравнение със статистиката от 1993 г., се е увеличила повече от 2 пъти. Но бебетата, които спят в леглата на родителите си, е 40 пъти по-вероятно да се задушат, в сравнение с тези, които спят отделно, сочи изследване от 2003 г.

Защо? Бебетата могат да се задушат от дюшеците и одеалата, от родителя, който може се обърне върху тях, или да се заклещят между матрака и стената, между лицевата страна на леглото и/или долната му част.

За да спите и двамата безопасно, особено през първата година на детето, сложете креватчето или люлката до леглото си. Убедете се, че дюшекът е твърд и с подходящ чаршаф, но не и други постелки. И не слагайте възглавници или плюшени играчки – те крият потенциални рискове.

Не слагайте и увиснали одеала, защото могат лесно да покрият лицето на бебето. Използвайте топли спални чувалчета с дупки за ръцете и главата. И, разбира се, винаги слагайте бебето да спи по гръб, за да намалите риска от т. нар. синдром на внезапната детска смърт.

2. Слагате детето в леглото с шише мляко или сокСпоред стоматолозите, това е идеалният начин да спомогнете детето да развие кариеси. Когато децата пият мляко или сок през целия ден и дори през нощта, бактериите в устата, причиняващи кариес, превръщат захарта от напитките в разрушаваща зъбите киселина.

Ограничете млякото и сока до времето за хранене, защото тогава в човешкото тяло има достатъчен поток на слюнка, който да неутрализира киселината. Между храненията и през нощта няма много слюнка и киселината свободно разяжда зъбите с часове.

3. Купувате играчки и бебешки мебели втора употребаКой би могъл да обвини една майка, че се опитва да спести малко пари, като подбира добре запазени играчки и мебели втора употреба? Преди да направите обаче такава покупка, уверете се дали продуктът е безопасен. Много подобни стоки, които са изтеглени от пазара поради недостатъчна безопасност, все още се намират в магазините за втора употреба и хората не са предупредени, че предметът, който използва детето им, е опасен дори за живота му.

4. Пускате на децата си филми за “умни бебета”По-малко виновни ли се чувствате, че използвате “електронната детегледачка”, ако малкото ви детенце гледа DVD-та с „Бебето Айнщайн” или „Умното бебе”? Мислите си, че това е добре, защото тези програми помагат на детето да се учи.

Изследванията показват нещо съвсем различно. Вместо да стимулират езиковите способности на детето, тези програми ги възпрепятстват. За всеки час, който бебетата прекарват в гледане на такива образователни DVD-та, те научават от 6 до 8 думи по-малко, отколкото връстниците им, които не гледат тези филми. Това са резултатите от изследване, проведено през 2007 г.

Проучване от 2009 г. пък е установило, че когато телевизорът е включен, дори като фон, родителите разговарят и взаимодействат по-малко с децата си, които също изостават в развитието на езиковите си способности. За всеки час, през който е включен телевизорът, бебетата чуват със 7% по-малко думи.

Затова забравете за DVD-тата и изключете телевизора. По-добре инвестирайте в старомодните кубчета за строене. Доказано е, че децата, които играят с кубчета, имат с 15% по-голям речник от останалите.

5. Слагате децата си в кошницата на количката за пазаруванеКоличките за пазаруване в супермаркетите наистина не изглеждат опасни. Но, според статистиката, всяка година 20 хиляди деца попадат в спешното отделение, защото се прекатурват или падат от тях.

Кошницата е най-лошото място, където можете да возите детето си. Центърът на тежестта на детето е по-нагоре, в областта на гърдите, и когато то се опита, докато преминавате, да достигне нещо на рафта, има опасност да се преобърне.

Има ли по-безопасен начин да пазарувате с детенцето си? Изберете голяма количка, за предпочитане с място за сядане ниско до земята. За тези колички е по-малко вероятно да залитат и детето е по-близо до земята, ако въпреки всичко.

Следва...Добави коментар