Звъни в главата ми

87
Звъни в главата ми

За сетивните халюцинации

Случва ли ви се да почувствате, че телефонът ви вибрира в джоба или чантата и да се окаже, че това се случва само във вашата глава? Ако усещате тези „призрачни вибрации", както повечето хора, се оказва, че е защото сте... лееко странни. Или, казано по-научно, имате „сетивни халюцинации", разяснява изследователят Майкъл Ротбърг, който наблюдава феномена сред лекари и други медицински лица. Ученият открил, че повече от 70% от участниците в проучването му са усещали несъществуващите вибрации, а голяма част от тях ги преживяват всекидневно, пише Списание 8.

Тези халюцинации всъщност са грешки във възприятието, предизвикани от борбата на мозъка да се справя с огромните количества информация, които ни връхлитат от заобикалящия ни свят всяка минута.

„Хората получават страшно големи количества сетивна информация, която достига до мозъка ни през очите, ушите, кожата и мозъкът ни просто не успява да преработи всичко това наведнъж", обяснява Ротбърг.При цялата тази какофония от усещания, мозъкът намира смисъл в тях като ги филтрира по фактори, за които е настроен да следи. „Ако сте човек, който постоянно очаква съобщения, те са важни за вас и мозъкът ви постоянно ще разпознава някои сензорни дразнения като получаване на съобщение, например".

В праисторически времена хората постоянно са се оглеждали за змии и опасни животни, и вероятно постоянно са усещали тръпки от студено полазване. Днес, в технологичната ера, мозъците ни интерпретират прошумоляването на дреха или къркоренето на стомах като активност на мобилния ни телефон.

Макар и малко досадни, тези халюцинации не трябва да ви плашат, предупреждава Ротбърг. Те са просто странична функция на нашите мозъци и се случват при почти всички хора.Добави коментар