Златни правила, с които пазим очите на децата

653
Златни правила, с които пазим очите на децата

Живеем във време, в което сме заобиколени от екрани

От най-ранно детство чуваме от майките си: не се накланяй толкова близко, ще си развалиш очите! Не стой продължително време пред телевизора, ще те заболят очите!

В началото възприемаме това като опит да ни пречим да се забавляме, ядосваме се и се дразним. Когато сами ставаме майки, търсим усилено информация по темата – как да предпазим детските очи от пренапрягане. Защото основната задача на майките е да предпазват децата си.

Има няколко елементарни правила за профилактика. Ето ги и тях:

1/ Необходимо е да научите децата как се седи. Този прост навик, усвоен още в детските години, не само ще допринесе за добрата стойка, но и ще ги приучи да държат очите си на разстояние от обектите – 30-35 см.
2/ Подбирайки книги за детската библиотека, обръщайте внимание не само на темите, авторите и картинките, но и на качеството на печата.
3/ Чували ли сте за зоново осветление? Не? Тогава записвайте си – отляво на бюрото на детето трябва да има лампа с плътен абажур и крушка поне 60 вата. Абажурът трябва да е насочен към книгата.
4/ Не бива да поставяме телевизора така, че да гледа към прозореца.5/ Ако детето чете от екрана инструкции за някаква игра или за поредната серия на Елена от Авалор, наблюдавайте как го прави – мониторът трябва да бъде не по-близо от 60 см. Горе-долу на една ръка разстояние. В противен случай очите ще се пренатоварят.
6/ На всеки 60-80 минути гледане на филм или играене на игра, детето трябва да прави по 5-10 минути почивка.По-рано се смяташе, че основна причина за проблемите със зрението на децата в предучилищна възраст е гледането на телевизия. Днес към списъка с фактори влиза и компютърът. За продължително пребиваване пред компютъра, телевизора и таблета е писано много.

За детското здраве е особено опасен неконтролируемият навик да се седи пред екран.


Добави коментар