Жените, мъжете и вирусите

60
Жените, мъжете и вирусите

Любопитни разкрития

Някои вируси могат да еволюират и да се приспособят, за да предизвикат по-леки форми на заболявания и по-малко смъртни случаи сред жените, отколкото сред мъжете, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това им позволява да се разпространят по-лесно и да оцелеят. Смъртността вследствие на инфекциозни болести често е по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Това се приписва на различия в имунните им защити.

Учените Франсиско Убеда и Винсънт Янсен от Кралския университет Холоуей в Лондон обаче предлагат друго обяснение. Според тях по-лекото заболяване сред жените е плод на успешна за вируса еволюционна стратегия, тъй като те му предоставят допълнителни възможности за заразяване посредством предаването му от майката на детето по време на бременността, раждането и кърменето.

Авторите на изследването анализирали случай с вируса HTLV-1, който може да предизвика левкемия. Учените твърдят, че приспособяването на патогенни агенти към нежния пол може да обясни наблюдаваните вариации в заразяването с HTLV-1 и предизвиканите от него форми на левкемия. Оказало се, че няма различия между заразяването и честотата на случаите на левкемия сред представителите на двата пола на Карибските острови.

За сметка на това в Япония този вид левкемия е по-често срещан сред мъжете, отколкото сред жените, защото в тази страна бебетата са кърмени по-дълго време, отколкото на Карибите. Рискът заразяването да стане смъртоносно е 2-3,5 пъти по-голям за японците, отколкото за японките.

"Вече бе установено, че реакцията на мъже и жени към болестта е различна, но самите вируси са еволюирали, за да заразяват по различен начин двата пола", увери Янсен, цитиран от БТА. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.Добави коментар