Жените, мъжете и имунната им система

90
Жените, мъжете и имунната им система

Kогато става дума за здравето, жените, изглежда, са по-силният пол.

Kогато става дума за здравето, жените, изглежда, са по-силният пол. Изследвания показват, че тестостеронът - мъжкият полов хормон, върви в комплект с по-слаба имунна система. А може би и с продължителността на живота. Което означава, че изразът "мъжки грип", синоним на честите оплаквания от всевъзможни неразположения, които съпругите не приемат сериозно, може да има съвсем логично обяснение.

Просто мъжете по-лесно стават жертва на вируси и бактерии. Но тъй като имунната система е отговорна и за "ремонта" и убиването на мутирали клетки, които може да се издродят в ракови, те по-често развиват някои видове тумори като меланома например. При равни други условия е много по-малко вероятно жена да умре от смъртоносната форма на образувание на кожата според нов доклад на Американския център за изследване на рака.

Специалистите предполагат, че част от причините са свързани с по-агресивните имунни клетки на женския организъм. В подкрепа проф. д-р Питър Джонсън, главен лекар в болницата към центъра, изтъква, че това си личи и по определено по-добрата реакция на жените при ваксиниране. Много рядко не се стига до изрботване на защитна реакция и като цяло женският организъм е по-отзивчив на имунизации, обяснява медикът. Според него е много по-трудно да се възбуди имунната система на мъжете. А това означава, че специализираните като стражи имунни клетки по-често пропускат дефектни клетки с потенциал да се превърнат в ракови или такива, които напускат съществуващ тумор, и започват да създават разсейки.

Защо за пример се дава сравнението на болни от двата пола с меланома? Защото този вид рак е особено чувствителен към състоянието на имунната система, обяснява пред "Дейли мейл" проф. Джонсън. Вероятното обяснение е тестостеронът. Освен че е отговорен за мъжествените мускули, гъстата брада, квадратна брадичка, дарба за бързо шофиране и решителност за хвърляне в битки, той има отношение и за ефективността на имунната система, пише вестник "24 часа".Учени от известната Майо клиник в САЩ установили, че един от начините за стимулиране на имунната реакция при мъжки мишки е рязко да се намали нивото им на тестостерон. "Това вдига веднага броя на имунните клетки, които се произвеждат - коментира водещият изследовател. - Нещо повече, новите имунни клетки в отсъствие на хормона са по-агресивни и готови за атака от тези, които са произвеждани в тялото по-рано."

Едновременно с увеличаването на специализираните клетки стражи се съкратило и времето, необходимо на имунната система за възстановяване от силни външни влияния, като химиотерапия например. Така че може би мъжете, които лекуват рак, може да имат полза от намаляване на нивото на тестостерон или подаване на женски полов хормон (естроген)? Това със сигурност е сработило за мишки при проучване в Масачузетския технологичен институт в САЩ.

За мъжете също така е по-вероятно да развият рак на стомаха, отколкото жените, и проучване установява, че в този случай естрогенът има защитен ефект. Допълнителен аргумент в подкрепа на хипотезата е, че женски мишки губят естествената
си защита от развитие на този тумор, когато яйчниците им са отстранени и производството на хормона е спряло. Те подобно на мъжките мишки били в повишен риск за злокачественото заболяване.

Учени от Чикагския университет са открили и разлика в колониите от бактерии, които обитават стомашно-чревния тракт на мъжете и жените в активна възраст. До съзряването на половите жлези и началото на синтеза на тестостерон у мъжете и съответно естроген у жените обаче нямало разлика в естествените обитатели на стомаха и червата. Това предполага, че специфичните хормони допринасят за различната характеристика на микробите.

Учените разсъждават дали специфичните бактерии в червата на мъжете не са допълнителна причина тяхната имунна система да се "амортизира" в по-голяма степен. Нещо, което при жените не се случва толкова лесно. Косвено по-ниската продължителност на живота на пола, наричан обикновено силен, също се свързва с половите хормони. Смята се, че те влияят и в избора на по-рискови занимания във всекидневието, насочване към екстремни професии и пренебрежение към опасностите.

Темата дали е добре изкуствено да се въздейства върху хормоналния баланс обаче е обект на разгорещени спорове в медицинските среди.Добави коментар