Жена в кома роди дете

334
Жена в кома роди дете

Момиченцето е здраво

Лекари в Лисабон са изродили успешно здраво бебе от жена, която от месеци е поддържана на изкуствено дишане след хеморагия, довела до мозъчна смърт, съобщават световните медии. Момченцето било извадено на бял свят след 32-ата гестационна седмица с тегло от 2.35 кг.

Майката, която никога няма да се събуди, за да види новороденото си, изпаднала в мозъчна смърт на 20 февруари след мозъчен кръвоизлив. Решението да се поддържа с апарати животът й, за да се задържи плодът, било взето от съпруга й, след като се установило, че въпреки инцидента бебето се развива нормално и има шанс за живот. След изваждането му било потвърдено, че е здраво и добре развито.

Оцеляването на бебе в утробата толкова дълго след практическата смърт на майката е прецедент в историята на Португалия. Подобен случай имаше този януари в Полша, припомня Би Би Си, когато успешно беше изродено дете, оцеляло 55 дни в утробата на майка си, поддържана от апарати след мозъчна смърт от тумор.

Полското бебе тежало само 1 кг и останало в болницата повече от 4 месеца в битка за живота си, която в крайна сметка спечелило. Било изписано да се прибере с баща си през април, посочва вестник "Стандарт".Добави коментар