Жена роди след медицинско чудо

157
Жена роди след медицинско чудо

Яйчниците й били премахнати на 9 години

Двайсет и четири годишна жена, чиито яйчникови тъкани били отнети, когато била на 9 години, роди първото си дете в болницата "Портланд" в Лондон, предаде Франс прес. Това бе оповестено от учени от университета в Лийдс, според които става въпрос за първото подобно раждане в света.

"За пръв път процедурата се оказа успешна за момиче, което не е навлязло в пубертета", заяви проф. Хелън Пиктън от екипа, която през 2001 г. замразила яйчникова тъкан от 9-годишната по онова време Моаза ал Матруши, родом от Дубай. "Над 60 бебета в света са родени от жени, чиято плодовитост е била възстановена, но случаят с Моаза е първият, свързан със замразяване преди пубертета и с пациентка, лекувана срещу таласемия".

Проф. Адам Бейлън от университета приветства появата на бял свят на първото бебе чрез използване на яйчникови тъкани, които били отнети от ненавлязло в пубертета момиче, преди да бъдат замразени и впоследствие да му бъдат имплантирани, когато то е в зряла възраст.

Миналата година белгийка роди първото си дете, след като на 13-годишна възраст минала същата процедура. Учените от университета в Лийдс обаче отбелязват, че за разлика от Моаза, белгийката била навлязла в пубертета, когато яйчниковите й тъкани били отнети, пише БТА.Добави коментар