Зеленчуците ни прекодират

128
Зеленчуците ни прекодират

Казва ли храната на организма ни какво да прави?

Китайски биолози установиха, че храната, която консумираме, дава информация за това какво да прави организмът ни с нея. Те открили, че между висшите растения и млекопитаещите се обменят генетически кодове.

Хоризонталният обмен на гени - когато генетическата информация се предава между организми, които нямат роднинство, е открит отдавна - именно благодарение на него бактерии от различни видове обменят "опит", например, в съпротивата с антибиотиците.

От друга страна, наследствеността може да се предава не само като генетична информация чрез ДНК, но и направо чрез белтъците. Изследването на белтъчната наследственост може да промени света, а откритието на китайските учени е още една стъпка в тази посока, пише novini.bg.

Конкретно са открити растителни гени, преминали през топлинно разрушаване и молекулярно разлагане в сложния процес на метаболизма, които след известно време могат да препрограмират определени човешки гени и така да изменят самата физиология на човека - на онзи, който ги е изял.Новината представлява интерес, особено за любителите на конспиративните теории, които лесно рисуват картината на чудовищни експерименти с генномодифициран ориз, ежедневна храна за милиони китайци.

Гледната точка на учените обаче е друга: по-нататъшните усилия в изследванията им могат да помогнат, кодирайки храната, да се борим срещу тежки заболявания и най-сериозните здравни заплахи като лошия холестерол.

Хоризонталният пренос на генетична информация преобръща също представата ни за взаимодействието между растителните и животинските царства и хранителните вериги.Добави коментар