Зеленчукова аптека

198
Зеленчукова аптека

Лукът е изключително лечебен

Едно от най-дълго отглежданите от човечеството растения, лукът – това не дотам почитано днес растение, трябва да присъства постоянно в нашето меню заради своето лечебно въздействие. Неговият химичен състав е причината той да бъде истинска панацея в лечението на много от болестите на цивилизацията. В лука се съдържат белтъчини, захари, малки количества мазнини, целулоза, протеин, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калций, калий, витамин A, B1, B2, B6, C, PP, а също флавоноиди.

Установено е, че лукът регулира трансформацията на холестерола в кръвта, като увеличава нивото на полезната фракция HDL на това съединение. 100 гр. лук съдържа 40 kcal.Победителят на бактериите

Антибактериалното действие и негoвото свойствоo да предотвратява инфекции e най-ценнoто качество на лука. В сокa си той съдържа фитонциди – естествена субстанция, унищожаваща бактериите. Преди всичко суровият лук е богат на съединения, унищожаващи бактериите. Дори сготвен или задушен, го прави в голяма степен.

Намалява нивото на холестерола, подсилва сърцето и предпазва от рак

Лукът помага в борбата с холестерола, тъй като значително намалява неговото ниво. Също така разрежда кръвта, намалявайки риска от венозна конгестия, намалява кръвното налягане и предпазва сърцето. Провеждат се изследвания, които имат за цел да докажат, че консумирането на лук и неговите разновидности всекидневно намалява риска от заболяване от рак.Изстисквачка на сълзи

Защо режейки лук, плачем? Това е работа на сулфоновите киселини, отделящи се по време на смесване на отделящите се от лука LFS ензими и аминокиселини, които съдържат сяра и дразнят слъзните канали, предизвиквайки сълзене. Дъвкането на магданоз или кафе на зърна обаче успокоява тези неприятни последици.

Без лук нямаше да съществуват египетските пирамиди...

Историята на лука датира от най-малко 3000 години, а неговата родина е Централна Азия и Индия. Благодарение на римляните стига до Европа, а Кристофър Колумб го е разпространил зад океана. Рисунки на лук са открити даже в египетските пирамиди – бил е храна за затворниците, които са ги строили, тъй като ефикасно предотвратявал разпространението на епидемии. Днес лукът се отглежда в целия свят е в кухните на всички континенти.

Роднините на лука - дръжте ги в зеленчуковата аптека

Близък негов роднина е чесънът, който подобно на лука понижава нивото на холестерола в кръвта, а освен това благодарение на съдържанието на алицин, има антибактериални и противогъбични свойства.

Внимание заслужава и целината. Неизменна част от народната медицина на страните на Далечния Изток, тя и до днес се използва за лечение на високо кръвно налягане, най-вероятно заради откритото неотдавна в нея вещество, което разширява кръвоносните съдове.

Струва си да се разгледат по-подробно и богатите на фолиева киселина и витамин C аспержи. Те са естествен диуретик, а отскоро все повече се говори за тяхното антивирусно въздействие.

Още за тайните на полезния лук.Добави коментар