Здравословно хранене срещу депресия

201
Здравословно хранене срещу депресия

Средиземноморската диета пази и от деменция

Изследване на университета Дикин разкрива, че неправилното хранене увеличава вероятността от развитие на депресия. Здравословното хранене пък може да избави хората от това психично разстройство, съобщава БГНЕС.

В изследването са участвали 67 души с умерена и тежка депресия, пише „Science World Report. За нуждите на проучването, в което участвали доброволци, те били разделени на две групи. Първата била подложена на нездравословна диета, но получавала социална подкрепа. Втората била помолена да се придържа към модифицирана средиземноморска диета с голям дял плодове, зеленчуци и месо с ниско съдържание на мазнини.

Оказало се, че равнището на депресия се е понижило с над 30% от участниците във втората група и само с 8% при доброволците от първата, сочат резултатите на австралийския университет. Американски ескперти препоръчват на хората да се придържат именно към посочената здравословна диета. Известно е, че жените, които използват в храната си повече или по-малко червено месо, отколкото се препоръчва, страдат по-често от депресии и тревожни разстройства, в сравнение с тези, които спазват препоръчаната норма за този вид месо.

То е богато на цинк, желязо, витамин B12. Тези вещества намаляват риска от депресия. Доктор Дрю Рамзи от Колумбийския университет смята, че резултатите заслужават внимание. Според него хората, които употребяват много фастфуд, са подложени на 60 – 80% по-висок риск от развитие на депресия. Средиземноморската диета намалява този риск със същия процент. Освен това тази диета пази и от деменция.

Добави коментар