Здрави зъби – здраво тяло

136
Здрави зъби – здраво тяло

Болните зъби водят до други заболявания

Безспорно е, че един от символите на привлекателността е откритата хубава усмивка, показваща бели и красиви зъби. Искрено усмихнатият човек с бели зъби предразполага към общуване. А здравите зъби са несъмнен показател за здравето на цялото тяло, проблемите с тях бързо се отразяват на здравословното състояние на човека. Редовната грижа за хигиената на устната кухина и здравето на зъбите ще предотврати редица неприятни заболявания и ще запази здравето ви.

Няколко истини

Здравите зъби от раждането до старостта са външният израз на доброто здравословно състояние на човека. И това не е преувеличено, защото целта е зъбите да са равни, бели, с еднакъв цвят и ненарушен емайл, за да се усмихвате без да се притеснявате. При лошо състояние на зъбите можете да си докарате заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, анемия, проблеми с бъбреците, стомашно-чревни заболявания или проблеми с белия дроб, твърдят лекарите.

Сърце и зъби – къде е връзката?

Миенето на зъбите и грижата за устната хигиена може да реши много здравословни проблеми. Преди всичко се предпазвате от сърдечните заболявания. В устата и по зъбите се трупат и живеят разнообразни микроби и не всички от тях са приятелски настроени към организма ни.

При лоша хигиена на устната кухина микробите лесно и безпрепятствено могат да проникнат в кръвоносните съдове, а оттам – в кръвоносната система. В резултат на това се нараняват стените на артериите, те се възпаляват, удебеляват и се прекъсва притокът на кръв, особено до коронарните артерии. Увеличава се рискът от инфаркт на миокарда. Ако си миете зъбите само веднъж дневно, увеличавате с 70% риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Зъбите с кариес са опасни за сърцето, също така се развиват хронични инфекции на устната кухина. Често хора с нелекувани кариеси страдат от ангина, а възпаленията лесно могат да преминат в мозъка. Възпаленото гърло влияе и на ставите – при чести ангини може да се развие ревматизъм, увреждане на ставите (артрит), както и поражения на сърцето.

Гастритът и усмивката

Ако усмивката ви е далеч от съвършената, ако зъбите ви са болни, разрушени или имате извадени зъби – това води до храносмилателни проблеми: гастрит и колит, подут корем, лошо храносмилане.

Това е заради на неправилното дъвчене на храната, а бавното, внимателно дъвчене на храната е в основата на здравите зъби. Частично сдъвканата храна, която попада в стомаха и червата, ги раздразва и натоварва, което нарушава действието на ензимите. И дори ако си сложите импланти или коронки, те не могат напълно да заменят естествените зъби. Силата на налягането върху зъбите при дъвчене е 100-120 килограма на квадратен сантиметър, а болният зъб или коронка могат да носят сила на натиск едва от 20 до 50 килограма.Добави коментар