Здравецът - билка на векове с множество ползи за здравето

166
Здравецът - билка на векове с множество ползи за здравето

Здравецът е билка, която разпръсква своето благоухание в българския дом от векове

Здравецът е билка, която разпръсква своето благоухание в българския дом от векове. Тя представлява многогодишно тревисто растение, което цъфти през месец май и юни. У нас най-разпространен вид е дивият здравец.

Неслучайно името на билката е здравец. Растението има много благотворни съставки, които го правят неразделна част от народната медицина. Билката действа изключително добре при проблеми със сърцето. Използва се широко при проблеми с кръвното налягане, тъй като той успява да го понижи и да успокои сърдечния ритъм.

Ползата на здравеца върху нервната система е добре известна и растението служи за лечение от стотици години. Той намалява стреса, напрежението и притеснението. Маслото от здравец притежава антибактериално, противогъбично и антисептично действие. То предотвратява развитието на бактерии и гъбички при рани, като предпазва от инфекции.

Чаят от здравец помага и на хора, които страдат от мигрена. Здравецът има благоприятно действие върху косата, като стимулира растежа. Билката е идеално решение както за суха, така и за мазна коса.

Добави коментар