Заушката

348
Заушката

Болестта причинява сериозни усложнения

Пролетта е сезонът на пробуждането. Но не само на природата. По това време на годината се активизират и редица болести - като шарките и заушката. И въпреки че паротитът се среща по-рядко от другите инфекциозни заболявания, той все още съществува и засяга предимно децата на възраст между 4 и 15 години.

Заболяването се причинява от вирус и протича с висока температура, която продължава между 3 и 4 дни, както и подуване на околоушните слюнчени жлези, което трае между 7 10 дни. Други симптоми са главоболие, болки по цялото тяло, липса на апетит и болки в гърлото. При една трета от заразените обаче се забелязват съвсем леки признаци на заболяването.

Болестта се разпространява по въздушно-капков път. Болният е заразен през седемте дни преди да се прояват симптомите и в следващите девет дни. Най-голяма опасност да се предаде заушката съществува в първите 48 часа преди да започнат оплакванията. Инкубационният период на паротита е между 14 и 25 дни. След като преболедува веднъж, организмът си изработва траен имунитет.

Въпреки че са рядко срещани, паротитът може да протече и с усложнения. Вирусът предизвиква възпаление на обвивките и основното вещество на главния мозък, което се нарича менингоенцефалит. Симптомите при него са главоболие и повръщане, скованост във врата, припадъци, трудности в преглъщането и други. Ако ги забележите във вашето дете, незабавно се свържете с лекар.

Друго усложнение е панкреатитът. Това е възпаление на панкреаса, което предизвиква силна болка в горната част на корема.

Заушката атакува яйчниците при момичетата и тестисите при момчетата - най-често когато болестта се прекарва в юношеска възраст. Орхитът, което е възпаление на тестисите, е най-сериозното усложнение на заушката. То протича със силна болка и подуване. Ако се получи след пубертета, е възможно дори да доведе до безплодие.

Заразяването с паротит е опасно и по време на бременност. Ако това се случи през първия триместър, е възможно да повиши риска от спонтанен аборт.

За да облекчите състоянието на болното дете, трябва да избягвате киселите храни и цитрусовите плодове, които предизвикват обилно отделяне на слюнка. Препоръчва се и пиенето на много течности, част от които чайове - поне по 3 литра на ден.

Консултирайте се с вашия лекар относно лекарствата за понижаване на температурата. Не забравяйте, че не се препоръчва приемането на аспирин при децата, защото е възможно да възникне усложнение, наречено Синдром на Рей. Лекарите често препоръчват и имуностимуланти, за да се пребори организмът по-бързо с болестта.

Превенцията срещу болестта се осъществява с прилагането на ваксина. В България тя е комбинираната ваксина MMR - срещу морбили, паротит и рубеола. Първата доза се инжектира на възраст между 12 и 15 месеца, а повторната ваксинация се извършва между 4 и 6-годишна възраст. Препоръчва се избягването на ваксинация при деца с алргии към яйца и неомицин.

Посетете и страницата ни във Фейсбук.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjin'"(){}:/1zqjin;9

Коментар: 2

1zqjin'"(){}:/1zqjin;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар