Затлъстяването се разраства

39
Затлъстяването се разраства

Вече се наблюдава и при четиригодишните

Европейско проучване разкрива, че една пета от децата между 4 и 6 години вече имат някаква форма на затлъстяване още преди да са прекрачили училищния праг. Изследвани са децата в Германия, Гърция, Полша, Великобритания, както и България.

Децата от градина "Брезичка" в столицата отлично знаят кои са плодовете и кои зеленчуците, провери ТВ7. Освен под формата на игра, полезните продукти присъстват и в менюто на малчуганите. За следобедна закуска те хапнаха филийка с мед, сок, ябълка и плодово мляко. Здравословното хранене е важно за теглото на децата.

Проучванията обаче показват, че затлъстяването в ранна възраст придобива размерите на епидемия. Всяко осмо дете в Северна Европа тежи над нормата, а в южните части на стария континент почти всяко четвърто дете има този проблем. Дори и малки децата осъзнават, че с килограмите трябва да се внимава.

Полезната храна трябва да се съчетава със спорт. В градината децата играят футбол, ходят на ски, а когато времето позволява, тичат на двора. Както повечето детски заведения у нас, и в тази детска градина няма спортен салон. Едно от помещенията, обаче, е пригодено и децата могат да се катерят на стена.

Експертите препоръчват в градините да няма телевизори, защото така малчуганите съвсем ще се обездвижат. Грижата за теглото на децата е основна и за родителите, които взимат важните решения за здравето на наследниците си.Добави коментар