Защо все повече деца заболяват от рак?

732
Защо все повече деца заболяват от рак?

Еднозначен отговор на този въпрос няма, но са налице няколко предположения

Заболеваемостта от рак сред децата в цял свят през последните 20 години е нараснала с 13%. Това пише в доклада на Международната агенция за изследване на рака (IARC), публикуван в списание The Lancet Oncology.

Смята се, че децата по-рядко боледуват от онкологични болести, отколкото възрастните. Често при тях заболяването е обусловено генетично: начинът на живот и заобикалящата ги среда в по-малка степен влияят на детския организъм.

Въпреки това от 80-те години на 20 в. все повече деца боледуват от рак.

В периода от 2000 до 2010 г. 140 от 1 милион деца на възраст под 14 г. са били диагностицирани с рак. Това е с 13% повече от досегашните статистики.

Съгласно доклада 185 от 1 млн. тийнейджъри се диагностицират с лимфом – онкологично заболавяне на лимфната тъкан. В 1/3 от случаите при тийнейджърите под 15-годишна възраст става дума за левкемия – рак на кръвта.

По думите на учените броят на заболелите от рак до 20-годишна възраст не е голям. Лошата новина е, че заболелите млади често умират.

Защо все повече деца и тийнеджйри заболяват от рак?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Мненията са различни.

Някои специалисти смятат, че е нараснала не заболеваемостта, а е подобрено диагностицирането. В миналото много случаи на рак не е било възможно да бъдат регистрирани. Съвременното оборудване стимулира откриването на случаите, оттам се повишава и броят им.

Други специалисти смятат, че начинът на живот както на децата, така и на родителите – пушене, нездравословно хранене и т.н., а също така околната среда са важни фактори, които оказват влияние върху здравето на децата.Според специалистите много млади хора консумират вредна храна, която е потенциално канцерогенна. Освен това са изложени на въздействието на канцерогенни вещества – например цигарен дим, който може да вложи здравето им.
 Добави коментар