Защо страдаме от алергия

194
Защо страдаме от алергия

Дерматолозите сочат причините

Всеки втори човек страда от някаква алергия, като реакциите към никел, кобалт и хром се увеличават. Това казаха в националния пресклуб на БТА дерматолози от различни лечебни заведения, които обединяват усилията си в предстояща кампания за диагностика на кожните алергични заболявания.

С 25 на сто нарастват алергичните прояви сред хората към никел, с 11 на сто - към кобалт и с 6.7 на сто - към хром, като тези метали се съдържат в бижута, монети, техника, гримове, метални импланти и др., каза доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. По думите й към момента се извършват проучвания за съдържанието на никел и в електронните цигари.

Вижте още: Алергия или простуда?

Други честосрещани причинители на кожни алергии са парфюми, мокри кърпички, сапуни, битова химия, прах за пране. Последните мнения, споделяни от специалисти, са, че децата не трябва да живеят в стерилна среда, поддържана основно чрез битова химия, а дори трябва да имат домашен любимец, допълни тя.

Очаква се през 2050 г. всяко второ дете, родено в индустриален град, да бъде с атопичен дерматит, каза д-р Развигор Дърленски от болница "Токуда", цитиран от БТА.

В рамките на кампанията, на 30 ноември и на 1 декември, ще се извършва безплатно тестуване за атопичен дерматит, контактен дерматит и уртикария. Тестуването ще се прави в Кожна клиника към Александровска болница, в болница "Токуда", в университетските кожни клиники в Пловдив, Плевен и Стара Загора, както и в Русе. Необходимо е желаещите да се запишат предварително, а ако ще се тестуват деца, те да бъдат над 7-годишни, тъй като се налага залепване на три лепенки за 48 часа, обясниха дерматолозите.Добави коментар