Защо пясъкът на плажа е опасен?

268
Защо пясъкът на плажа е опасен?

Вашите впечатления какво сочат?

Пясъкът на плажа е източник на опасни инфекции. Учените смятат, че той е по-опасен за здравето, отколкото самата вода.

Американски изследователи предупреждават: плажният пясък е истински развъдник на различни бактерии и гъбички. В него успешно се развиват всякакви микроорганизми, които се чувстват прекрасно в пясъка и оцеляват там доста по-дълго, отколкото в морска или речна вода.

Вредните микроорганизми в пясъка с лекота попаднат върху дрехите или хавлията, а оттам и в организма на човека. Оттук идва един друг проблем – туристите не успяват да разберат откъде точно са хванали инфекцията, тъй като по традиция за вредни бактерии се изследва водата, а не пясъкът около нея.

Освен това американските изследователи казват, че именно по бреговете на водоемите концентрацията на бактерии е най-голяма. В някои случаи тя дори може да превишава съдържанието на микроби. Учените смятат, че за това способстват слънчевите лъчи и горещината.

Както сами може да се досетите, най-предразположени към заразяване са децата. Те обичат да играят с пясъка и да строят замъци от него.

Засичали сме не един пациент с различни симптоми на чревно разстройство, което се проявява след като се е „закопал“ на пясъка, казва Крис Хини, научен сътрудник в университета на Северна Калифорния.

Какво съветват учените? Да изтупваме добре хавлиите и дрехите от пясъка, да ги перем наедно с други свои принадлежности, които връщаме в дома си след плаж.Добави коментар