Защо окапва косата?

213
Защо окапва косата?

Най-честите причини

Окапването на косата е доста разпространен проблем. Причините, предизвикващи го, могат да бъдат разнородни. Вижте кои са най-разпространените от тях, представени от woman.bg.

- Заболявания на щитовидната жлеза - когато работата й е нарушена, това може да доведе до окапването на косата. Лечението е хормонално.

- Стресът - вълненията са способни също да предизвикат косопад. Това обаче няма да случи веднага, а примерно след 2-3 месеца. И ако в момента косата ви окапва, се помъчете да си спомните какво ви е докарало до стрес и тревоги преди няколко месеца.

В стресова ситуация надбъбречните жлези започват да работят в засилен режим и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин. Точно те способства за засилването на косопада.

За да се справите с проблема, посъветвайте се с лекар. Той ще определи необходимите витамини и минерали, които да приемате. Понякога е полезна и психотерапията.

- Бременността - през деветте месеца женският организъм произвежда повече естроген и косата изглежда великолепно, но нивото на хормона се нормализира и често се появява косопада. За да го победите, в продължение на няколко седмици след началото на силния косопад трябва да приемате препарати, съдържащи желязо, калций, магнезий и витамин В6.- Мъжкият хормон - когато организмът регистрира повишеното производство в организма на мъжкия хормона тестостерон, някои жени могат да страдат от оплешивяване. Лечението съвпада с принципите на лечение на мъжкото оплешивяване.

- Некачествени и агресивни бои за коса - прекаляването с третирането и с химикалите изтощава косата и я уврежда трайно. Бъдете внимателни с препаратите, които използвате.

- Опъната прическа - плитките и високо вдигнатите опашки могат да увредят косата и да доведат до един вид алопеция, при която косата опадва главно по слепоочията и около лицето.

- Менопаузата - загубата на коса е обичайно явление през менопаузата. Оредяването на косата през менопаузата може да бъде причинено от емоционален стрес, тревожност и умора, а също така и от хормонален дисбаланс.

По време на менопаузата женският хормон се произвежда по-малко, а това води до преобладаване на мъжките хормони в организма.

- Значителна загуба на тегло - рязкото отслабване понякога води до капене на косата. След време тя се възстановява от самосебе си.

Когато обаче загубата на коса е свързана с хранителни нарушения, като анорексия и булимия, проблемът е по-сериозен. Тогава qорганизмът се лишава от хранителните вещества и витамини, които са необходими за здравето на косата.

- Заболяване - ако опадането на косата ви не се дължи на някоя от изброените дотук причини и нямате друго обяснение, най-вероятно трябва да си направите основни изследвания. Много често косата започва да капе след висока температура и при някои заболявания.Добави коментар