Защо очите ни са сини

41
Защо очите ни са сини

Хората със сини очи произхождат от един прародител

Всички хора, които имат сини очи, произлизат от един и същ прародител, при който промяната в цвета на очите се дължи на генетична мутация, смятат датски учени. Те са сравнили генетични проби от хора със сини очи от различни краища на света – от скандинавските страни до Йордания и Турция.

“В началото всички хора са били с кафяви очи”, твърди проф. Ханс Айберг от Университета на Копенхаген пред Би Би Си, “но последвала мутация в един от гените е довела до това, при някои вече да е невъзможно да се запази този цвят на очите, защото силно е намаляла способността за производството на меланин в ириса. Именно това е довело до превръщането на кафявите очи в сини”.

Учените обясняват днешното наличие на хора, например със зелени или пъстри очи, също с различното количество меланин, което тялото може да произвежда, пише zdrave.bg.

Близостта в начина на промяната в гените кара авторите да смятат, че всички днешни хора, които имат сини очи, произхождат от един-единствен прародител, също както напоследък в науката се затвърждава мнението, че всички хора произлизат от само един “Адам”.Добави коментар