Защо, колко и какви течности да пием

94
Защо, колко и какви течности да пием

Количеството вода в организма е определящо за добрата обмяна на веществата

Общовалидното правило за количеството е просто. С него може да се справи всеки - 40 мл течности на всеки килограм телесна маса. Т.е. човек с тегло около 60 кг трябва да изпива всеки ден по 2.4 литра течности – не повече, но и не по-малко.

Оттук нататък обаче започват условностите и преодоляването на битуващите погрешни схващания. Например - това че през лятото, заради горещините, губим голямо количество влага през кожата и за поддържане на водно-солевия баланс трябва да пием колкото се може повече вода, е заблуда или, ако го кажем по-меко, правилото е твърде абсолютно, за да може да бъде наречено вярно.

В резултат на наложения стереотип и множество публикации, повечето от нас страдат от вредния навик – през лятото да пият повече течности отколкото през другото време от годината. Да – в топло време тялото е особено чувствително към нарушаването на водния баланс, но е задължително да се прави разлика между жаждата и желанието за пиене.

Такава наистина има и тя е голяма! Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност, която понякога вреди на организма, пише zdrave.bg.А ако прекалим...
Отоците под очите сутрин и вечер, продължителната и възникваща от най-малкото течение хрема, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата (поради която ни се иска да си мием косата не само всеки ден, а дори два пъти дневно), главоболието при най-малките промени в температурата, достатъчно дългата менструация (до 7 дни) при не много продължителен цикъл (21-23 дни) – всичко това са признаци за наднормено количество течности в организма.

Според специалистите, хората твърде малко се замислят за изпитите количества течности. По-голямата част от деня е съпроводена с поемането на кафета, чайове и сокове. Топлите напитки са безполезни, особено през лятото. Те притежават диуретични свойства, т.е. с тях едва ли можем да преборим жаждата.

Газираните напитки също не разрешават проблема - те само увреждат лигавицата на стомаха и червата, а и повечето съдържат значителни количества захар или подсладители, т.е. предизвикват жажда. В доста от минералните води се съдържат много соли, които задържат влагата в организма и поради това в някои случаи могат дори да предизвикат отоци.

Подходящо решение за справяне с жаждата и набавяне на достатъчно течности (освен водата) е да се пият сокове, но не тези, които се предлагат в магазините, а прясно изцедени. Първите съдържат консерванти, а и повечето от тях – подсладители.

Най-разпространеният начин за производството на сок е т.нар. концентрация. В процеса под въздействието на високата температура се разрушават до 50% от витамин С, изпарява се част от ароматичните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати влизат в реакция и променят своята структура. Така полученият сок често се разрежда с вода, захар, лимонена киселина, ароматизатори, консерванти.

За разлика от тях, прясно изцедените сокове са богати на микроелементи и витамини. Те не само добре утоляват жаждата, но и притежават допълнителни свойства. Например:
• сокът от боровинки и други горски плодове помага при физическа и психическа умора.
• сокът от моркови стимулира обмяната на веществата. Соковете от портокал, лимон и грейпфрут помагат за справяне с проблемите, свързани с концентрацията на вниманието.
• сокът от ябълки способства за запазване на ясния ум и в напреднала възраст. Веществата, съдържащи се в него, са способни да защитават мозъчните клетки от оксидантния стрес, който води до влошаване и загуба на паметта и намаляване на интелекта.
• Зеленчуковите сокове са своеобразна панацея за тези, които страдат от пролетно-летни алергии. Особено ефективни са соковете от зеле и картофи.

Всички диетолози са единодушни, че който и сок да изберете, всекидневната употреба на една чаша може да удължи живота ви средно с 3-4 години.Добави коментар