Защо караме грипа тежко

189
Защо караме грипа тежко

Под 25% от болните вдигат температура

Грипът с щам „Хонконг” караме тежко, защото макар и познат, не е бил водещ сред зимната зараза от близо десет години. За това време имунитетът ни към него е отслабнал, съобщиха имунолози. Той е преобладаващ към момента в страната и независимо, че хората го карат тежко, под 25 % от тях вдигат висока температура. Това обясни националният консултант по микробиология и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Наред с въпросния щам у нас към момента върлува и пандемичния, популярен повече като свински. Към тези щамове се прибави и „Болзано”, който е леко видеоизменен вирус. Затова все още не е ясно дали противогрипните ваксини ще действат срещу него. Това ще стане ясно до месец, каза още проф. Кантарджиев, цитиран от вестник "Монитор".

Вирусолози обаче бяха категорични, че всяка имунизация срещу заразата сега, когато е пикът на заболеваемостта, е безсислена, тъй като организмът ни няма да изгради имунитет. По думите му в момента висока вълна на заболеваемост има в България и Холандия, а единични взривове на грип в Турция. За да се предпазим от грип, проф. Кантарджиев препоръчва да проветряваме помещенията, да си мием редовно ръцете, да носим в себе си антибактериални кърпички, да стоим на повече от 1 метър един от друг.

Ако човек рязко вдигне температура, има болки в мускулите, кашлица, затруднения в дишането, бързо трябва да се търси болнична медицинска помощ, съветва проф. Кантарджиев и допълни, че всяко самолечение може да доведе до усложнения, като например бронхити и пневмонии.

По думите му грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 часа до 24 часа от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това се усещат болки в мускулите и ставите, също болки в гърлото и суха кашлица и цялостна отпадналост - човек трудно може да излезе в това състояние, губи сили.
Важно е да се остане вкъщи до пълно оздравяване, препоръчва проф. Кантарджиев.Добави коментар