Защо е важно да се защитим от слънцето

43
Защо е важно да се защитим от слънцето

Няколко основни правила за следване през пролетта и лятото

Слънцето е полезно за човека в разумни граници. Това си заслужава да не забравяте нито за мин, независимо какъв е сезонът. Особено внимание отделяйте през лятото. Ултравиолетовото излъчване и горещината може да се отразят зле на здравето ви. Поради това е важно да умеете да защитавате организма си.

Прекомерното пребиваване на слънце представлява един от факторите за развитието на рак на кожата. По данни на Световната здравна организация около 3 млн. случаи на рак се диагностицират всяка година в цял свят.

Как да се защитите?

Задължително нанасяйте слънцезащитен крем всеки път, когато излизате на улицата. Няма значение какъв е цветът на кожата ви, тази практика е полезна за всеки.

Дерматолози казват, че е препоръчително да се използва фактор не по-малък от 30. Може да избирате между крем, гел, спрей и т.н.

Нанасяйте средството 30 минути преди излагане на слънце.Помнете и кои са базовите правила за защита по време на горещини:

1/ Избягвайте да бъдете на слънце в най-голямата жега – от 11 до 16 часа.

2/ Бъдете внимателни със загара. Ние го асоциираме със здраве и красива визия, но загарът е признак за това, че кожата е пострадала от ултравиолетовото излъчване.

3/ Носете шапка, дреха с дълги ръкави и панталони – така ще се защитите от слънчевите лъчи.4/ Бъдете внимателни край водоемите и на плажа. Повъхрността на водата отразява слънчевите лъчи, което увеличава шанса за изгаряне.

5/ Редовно проверявайте кожата си за бенки, лунички и др. Всяка една промяна е повод да информирате лекаря си.

6/ Пийте повече вода.

7/ Не оставяйте децата в заключен автомобил.

8/ Бъдете внимателни спрямо хората край вас, особено в обществения транспорт. Тези, които са чувствителни към жегата, може да имат нужда от помощта ви.

9/ Винаги дръжте до себе си бутилка с вода.Добави коментар