Защо е толкова важен витамин D?

291
Защо е толкова важен витамин D?

Витамин D е един от най-важните, но и често най-подценяваните витамини в човешкото тяло

Витамин D е един от най-важните, но и често най-подценяваните витамини в човешкото тяло. Витаминът е мастноразтворим и най-често го наричат "слънчевия витамин", тъй като кожата го "произвежда", когато е изложена на слънчева светлина.

Много проучвания доказват, че витаминът намалява риска от множествена склероза, а липсата му да доведе до сърдечни заболявания. Витамин D влияе положително при депресивни състояния, помага при отслабване, а дефицитът на витамина може да е много опасен, посочва Darik News:

Въпреки че лятото сега започва, трябва да знаете, че излагането на слънчева светлина не е достатъчна, за да си набавим така ценния витамин. Особено рискови са хората, които живеят в замърсени райони, прекарват доста време на закрито и имат по-тъмна кожа. Сред симптомите, които издават, че имате проблем с нивата на витамина в кръвта си, са странни болки в цялото тяло, умора, мускулна слабост и схващания. Дефицитът на витамина се установява с кръвно изследване, като при определени стойности, лекар може да ви назначи и допълнителни изследвания.

Да си набавим вит. D не е трудно. В аптечната мрежа е пълно с всякакви марки, предлагащи го. Но доста храни също съдържат витамина и в естествена форма. На първо място тук можем да поставим сьомгата. 100 грама от рибата могат да ни осигурят 66% от нужния прием на витамина. Ако намерите пък дива сьомга, със 100 грама от нея ще си набавите 124% от дневната доза.

Добър източник на вит. D са и други риби, като херингата и сардините. Маслото от дроб на риба треска също удачен вариант. Други източници на вит. D са жълтъците, гъбите, овеса, млечните продукти.

Добави коментар