Защо децата не пият аспирин?

3283
Защо децата не пият аспирин?

Само едно хапче може да застраши живота им

Аспиринът е лекарството, което всички имаме вкъщи и използваме често. Той обаче е абсолютно забранен за детската аптечка. Защо това е жизненоважно правило?

Приемът на аспирин от деца под 12 години може да доведе до животозастрашаващо състояние, наречено Синдром на Рей. Той се изразява в увреждане на мозъка, силни поражения върху черния дроб и е възможно дори да завърши със смърт.

Най-честата причина, която може да доведе до това състояние, е приемането на медикаменти, съдържащи аспирин, от деца. Симптомите се изразяват в прилошаване и повръщане, накъсана реч и неадекватно поведение, липса на енергия и сънливост.Въпреки че повечето лекари препоръчват аспирин да не се дава на деца до навършването им на 12 години, наскоро британски лекари предупредиха, че е по-добре възрастта да бъде увеличена до 16 години.

Във Великобритания лекарите настояват дори тази забрана да влезе в листовките на съдържащите аспирин лекарства. А докато това стане, всеки родител на тийнейджър може сам да прецени дали да използва аспирина.Коментари

Коментар: 3
!

А на мен ми изглежда като черен ПР на аспирина. В същото време, в Англия лекарите раздават парацетамол вместо бонбони и за всичко. Разбира се, умишлено се пропуска факта, че той не просто е в пъти по-токсичен, но и води до непоправими щети върху черния дроб и в последствие на сърцето. "Дозата не трябва да превишава един грам на ден за възрастен човек." Сметнете колко е тя за децата! Не казвам, че аспиринът трябва да се дава на децата поне до 15 години, но парацетамолът като негов пряк заместник е в пъти по-опасен и токсичен.

Коментар: 2

!
Анонимен от 19 февруари 2012 | 13:16

Като ви чета статиите и разбирам, че сте абсолютно лобистки сайт. Стигат ли ви паричките поне?

защо, ти даваш аспирин на детето си ли? на мен написаното ми изглежда като съвсем нормално предупреждения към майките. не виждам да се рекламира друго лекарства. или пък са толкова добри пиари и така са го завоалирали, че даже не сме разбрали?

Коментар: 1
!

Като ви чета статиите и разбирам, че сте абсолютно лобистки сайт. Стигат ли ви паричките поне?


  • 1

Добави коментар