Защо детето си гризе ноктите?

295
Защо детето си гризе ноктите?

И защо е вредно...

Един от най-разпространените навици при децата е гризането на ноктите.

Много родители са убедени, че този навик е напълно обичаен за малкото дете и бездействат. Психолози казват друго. Според тях този навик е симптом за по-сериозна патология.

Защо детето си гризе ноктите?

Експерти смятат, че това занимание сигнализира за стресови ситуации, в които детето се оказва често. Ако изхождаме от статистиката, най-често децата гризат ноктите си на възраст 6-7 години - преди и при постъпване в училище.

Ако детето гризе ноктите си в по-ранна възраст, това може да е свидетелство, че се чувства самотно и ненужно. В този случай е важно детето да получи благоприятна и спокойна среда на живот и да е обградено от любовта на родителите.

Светът, взаиморазбирането и хармонията в семейството неутрализират вредния навик по-добре от различни препарати.

Възможно е детето да започне да гризе ноктите си или да смуче пръстите си в периода на отучване от залъгалката.

Понякога навикът да се гризат ноктите може да бъде провокиран от банално желание да се подражава на възрастните. Ако някой у дома практикува този навик, то той става лесен за копиране от детето.

Защо е вредно да се гризат ноктите?

Вредно е, защото този навик влошава външния вид на ръцете. В същото време може да доведе до опасни последствия. Лекари твърдят, че повредената кожа около изгризаните нокти повишават риска от попадане на вредни бактерии и инфекции в организма. Това може да доведе до развитие на гъбички и кожни заболявания.

Гризането на ноктите може да доведе и до проблеми със стомашно-чревния тракт, тъй като части от ноктите попадат в стомаха на детето.

Как да отучим детето да гризе ноктите си?

Много родителите се борят с проблема по стария начин - намазвайки ноктите с нещо люто. Според специалисти този подход не е правилен, тъй като не отстранявате първопричината.

По-добре разберете какво тревожи детето и предизвиква у него стрес. След това отстранете причината.

Освен това можете да проследите внимателно състоянието на ноктите на детето. Режете ги често. Така ще намалите възможността детето да ги гризе.

Не забранявайте на детето да гризе ноктите си, тъй като по този начин се развива сценарий като този със забранения плод. А той е сладък!

По-добре обяснете защо навикът е вреден и естетически неиздържан.Добави коментар