Защо четката за зъби е мощно оръжие срещу фатален COVID-19?

509
Защо четката за зъби е мощно оръжие срещу фатален COVID-19?

Болните венци увеличават близо 9 пъти риска от смърт от COVID-19

Според ново проучване сред над 500 пациенти болните венци увеличават близо 9 пъти риска от смърт от COVID-19, съобщава Fox News. В Medical Xpress са публикувани резултатите от изследването сред повече от 500 пациенти с коронавирус. Рискът от смъртен изход за пациентите с болни венци и с Сovid-19 е бил 8,81 пъти по-висок в сравнение с останалите. В допълнение, такива пациенти са били 3,55 пъти по-склонни да бъдат приети в интензивно лечение и 4,57 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат свързани с вентилатор.

Според резултатите от това проучване, публикувано в Journal of Clinical Periodontology, пациентите с коронавирусна инфекция и проблеми с венците са поне три пъти по-склонни да развият усложнения, посочва Darik News.

"Резултатите от проучването показват, че възпалението в устата вероятно ще допринесе за по-тежкия ход на коронавирусната инфекция", каза съавторът на изследването професор Лиор Шапира от Еврейския университет в Йерусалим в Израел. "Хигиената на устната кухина трябва да бъде в списъка с препоръки, насочени към намаляване на риска от тежко протичане на Covid-19", добави Шапира, която е и президент на Европейската федерация по пародонтология.

Пародонтозата, сериозна форма на заболяване на венците, която засяга около половината от възрастното население на света, може да бъде вредна, ако не се лекува - а ходът на Covid-19 е свързан с възпаление, което може да бъде фатално. Изследването, проведено в Катар, включва 568 пациенти с потвърден Covid-19 от февруари до юли 2020 г. От тях 40 участници в изследването са развили усложнения (вкл. и прехвърляне в интензивно отделение, командно дишане или смърт), а 528 не са."Ако има доказана връзка между пародонтозата и повишения риск от усложнения при пациенти с Сovid-19, тогава възстановяването и поддържането на здравето на пародонта може да бъде важна част от лечението на такива пациенти", пишат авторите на изследването. Един от авторите на това проучване, професор Мариано Санс от Университета “Комплутенсе” в Мадрид (Испания), каза, че бактериите, живеещи в устната кухина на пациенти с пародонтоза, могат да проникнат в белите дробове и да ги заразят.

„Това може да е един от факторите, които влошават хода на заболяването при пациенти с Сovid-19 и увеличават риска от смърт. Персоналът на болницата трябва да идентифицира пациенти с Сovid-19, които страдат от пародонтоза, и да използва орални антисептици, за да предотврати разпространението на бактерии“, каза той. Учените вече са показали връзка между пародонтозата и белодробни заболявания като астма, пневмония и хронична обструктивна белодробна болест, каза Шапира.

„Това проучване дава допълнително потвърждение на връзката между здравето на устната кухина и респираторните заболявания. Пародонтозата е често срещано заболяване, но може да бъде предотвратено или излекувано “, добави Шапира.

Добави коментар