Защо бебето ми има колики?

223
Защо бебето ми има колики?

Обикновено коликите са най-силни около шест седмици от появата им

Коликите при бебетата са стресиращи както за тях самите, така и за родителите. Ако бебето ви е на по-малко от 5 месеца и плаче над 3 часа без да спира в продължение на 3 или повече дни, то най-вероятно има колики. Обикновено са появяват за първи път около 2-3 седмици след раждането.

Как да ги разпознаем?

Плачът при колики не може да се сбърка с този, причинен от глад или умора

Плачът при колики не може да се сбърка с този, когато бебета са гладни, мокри, изплашени или уморени. Той е прекалено силен и неутешим, често по едно и също време на деня, в късния следобед или вечер. Коремчето на бебето с колики може да изглежда уголемено, както и да разтяга и опъва крачетата си и да изпуска газове, плачейки.

Колко дълго ще продължат?

Обикновено коликите са най-силни около шест седмици от появата им, след това ситуацията се подобрява значително до 3-4 месец. Към петия месец трябва да изчезнат напълно.

Защо се появяват?

Никой не знае защо някои бебета са по-предразположени към колики от други

Коликите са една от мистериите в развитието на бебетата. Около 20% от тях ги имат, като съотношението между момчета и момичета, кърмени и хранени с адаптирано мляко, е поравно. Никой не знае защо някои бебета са по-предразположени към колики от други, а причините могат да бъдат повече от една.

Храносмилателният тракт на новородените има много малко от ензимите и стомашните сокове, необходими за преработване на храната. Затова преработването на протеините в кърмата или адаптираното мляко може да доведат до болезнени газове. Бебетата на майките, които са пушили по време на бременността си, е два пъти по-вероятно да имат колики.

Има ли значение диетата на майката при кърмене?

При някои кърмени бебета коликите са резултат от храната, която приема майката. Има противоречиви мнения кои точни храни са такива, но можете да опитате да спрете млякото, сиренето и киселото мляко за няколко седмици и да видите дали ще даде резултат. Други потенциални дразнители са пикантните храни, житните продукти, ядките, ягодите, зеленчуците от семейство кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол ), чесън, кофеин и алкохол.

Изчезват напълно най-късно към петия месец

Може ли адаптираното мляко да причини колики?

Обикновено не, но ако все пак бебето има колики, можете да обсъдите с вашия лекар смяната му с такова, което не съдържа млечен протеин.

Очаквайте в следващия материал по темата няколко съвета как можете да облекчите коликите на вашето бебе.Добави коментар