Заради непотърсена медицинска помощ: Новооткритите случаи на рак на гърдата намаляват с една трета

460
Заради непотърсена медицинска помощ: Новооткритите случаи на рак на гърдата намаляват с една трета

През 2020 г. броят на новодиагностицираните случаи на рак на гърдата у нас е намалял с една трета

През 2020 г. броят на новодиагностицираните случаи на рак на гърдата у нас е намалял с една трета. Най-вероятната причина за това е непотърсената медицинска помощ. Това обясни пред „Монитор“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тревогата е изразена от лекари онколози у нас по време на приключила наскоро конференция.

„Знаете, че тук всяко забавяне може да е фатално. Кризата около COVID-19 има много лица и ни засяга по различни начини. Вече година и половина вниманието на целия свят е приковано в SARS-CoV-2 – и няма как да не е така. Но ударите, които пандемията нанася върху здравето ни, са повече от един.

Напълно възможно е подобно необичайно свиване да се наблюдава и при други ракови и неракови заболявания. А това крие сериозни рискове и последствия“, обясни проф. Александрова, цитирана от вестник Монитор. Тя добави, че преди пандемията ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария са били сред водещите медицински и обществени предизвикателства. Това продължава да е така и сега, не бива да допускаме тези заболявания да излязат извън фокуса на вниманието ни.

„В момента се борим с криза, причинена от нов за нас вирус. Но „старите“ болести не са си отишли. Дори онези от тях, които от дълги години не са напомняли за себе си. И, да, те биха могли да се върнат. По различни причини. Устойчивостта към антибиотиците може да ни направи уязвими към съвсем безобидни и банални инфекции, да ни върне векове назад. Всеки пробив във ваксинационната програма може да ни хвърли в кошмара на болести, които поколения лекари са срещали основно в учебниците, но не и в реалния живот.

Добави коментар