Запушен нос? Ето как да се справите с хрематa при най-малките

294
Запушен нос? Ето как да се справите с хрематa при най-малките

Давайте повече течности, правете инхалации и се разходете на чист въздух

Запушеният нос е едно от най-честите оплаквания днес. Също толкова често, колкото главоболието или болките в гърба. Проблемът става по-сериозен през есента и зимата, когато организмът ни се среща с много сезонни вируси. Хремата (ринитът) е сред първите признаци на възпалителен процес при респираторно-вирусна инфекция или при алергична реакция. Като цяло при децата запушеният нос е сигнал за настинка.

Особено, ако са налице лека кашлица, дразнене в гърлото, а в по-тежките случаи и температура. За малките пациенти това е една много неприятна ситуация, защото те не могат да дишат добре и това пречи на нормалния им начин на живот. А вечер сополите им пречат да спят добре и това ги прави раздразнителни и нервни. Много е важно да обърнете внимание на хремата навреме. Защото иначе може да се стигне до редица усложнения като отит, синузит... Ако не успеете да се справите сами със запушения нос повече от 6-7 дни, задължително посетете лекар.

Как да постъпите, ако усетите, че носът на детето е запушен, а дишането - затруднено?

Първото, което трябва да направите, е да започнете да проветрявате по-често помещението, в което се намирате. За да избегнете хронична хрема, влажността в стаята не трябва да бъде по-ниска от 50-60%, независимо от сезона. Това се отнася и до помещението, в което детето спи.

Давайте повече течности. Колкото повече, толкова по-добре. Направете чай с лимон и мед, билков или плодов. Предложете компот, вода. Така ще поддържате лигавиците влажни, а организмът ще може да се справи по-добре с причинителите на хремата и настинката.

Правете инхалации. Така ще съкратите значително периода на оздравяване и ще намалите силата на симптомите на настинката, включително хремата. Топлият душ, както и топлите компреси на носа също са добър вариант, защото спомагат за отпушване на ноздрите и допълнително овлажняват лигавицата. Важно е детето да избягва натоварващите физически натоварвания, защото те затрудняват дишането. Но не оставайте у дома. Разходките на чист въздух са полезни и подпомагат оздравяването. Разбира се, облечете детето подходящо, без да го навличате излишно.

Изберете качествен препарат – спрей или капки. Най-добре е той да бъде на базата на натурални съставки, пише Woman.bg

Добави коментар