Запознай се с мамографа

170
Запознай се с мамографа

За да спасиш живота си

В България всеки ден 10 жени се разболяват от рак на гърдата. Повечето са диагностицирани в напреднал стадий, защото не са се прегледали навреме. Мамографията може да спаси много животи, ако я правим по-често, съветват специалистите.

Изследването е единственият метод в света, чрез който се прави скрининг на рака на гърдата. Така се откриват малформации, които не могат да бъдат напипани. Представлява рентгенова снимка, която се прави със специален апарат - мамограф.

По време на процедурата млечната жлеза се поставя на статив, а специалистът леко я натиска с апарата, за да намали обема й. Целта е да се получи по-ясен образ. Не е болезнено, а по-скоро причинява лек дискомфорт, който отминава със спирането на написка.

Най-подходящото време за мамографско изследване е 10 дни след месечния цикъл, когато гърдите не са болезнени. Не прибягвайте до него, когато имате болки, подуване или зачервяване. Тогава ще ви бъде направена ехография до отстраняване на проблема и след това мамография.Лекарите препоръчват на жените до 35-годишна възраст също да бъде правена ехография за установяване на малформации. Причината е, че в по-ранна възраст млечните жлези са много плътни и това пречи на изследването с мамограф.

Поне веднъж годишно на мамограф трябва да минават рисковите групи: нераждали жени над 35 години, приемащите противозачатъчни таблетки, тези с фамилна обремененост, както и с голям бюст. При жени с фамилна обремененост прегледите трябва да започнат поне десет години преди появата на рака при роднината.

Прегледът се поема от Здравната каса и е безплатен за здравноосигурените. В Специализираната болница по онкология в София в момента тече кампания за безплатно изследване с мамограф за профилактика на рак на гърдата. Прегледите се извършват след записване всеки ден следобед до 8 юни.Добави коментар